Категорія
Новини
Дата

Блекаут на ЗАЕС і постраждалі на Дніпропетровщині. Росія здійснила чергову масовану атаку

22 травня Росія вкотре вчинила обстріл території України із застосуванням ударних дронів і ракет, внаслідок атаки відключилась остання високовольтна лінія електропередачі «Дніпровська» 750кВ, від якої живила власні потреби тимчасово окупована Запорізька АЕС, повідомляє «Енергоатом».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що відключення лінії сталося внаслідок обстрілу з боку окупантів у понеділок вранці, о 5:26.
  • «Вже всьоме від початку окупації (4 березня 2022 року) української станції російськими терористами ЗАЕС переходить у режим блекауту», – проінформували в «Енергоатомі».
  • В автоматичному режимі ввімкнулися всі дизель-генератори АЕС, запасу пального для них вистачить на 10 діб. 
  • За даними командування Повітряних сил, уночі 22 травня Росія атакувала військові та інфраструктурні об’єкти у Дніпрі. Атака здійснювалась із кількох напрямків 16 ракетами різних типів та 20 ударними дронами Shahed-136/131.
  • Загалом було випущено: чотири крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 зі стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Каспійського моря; п’ять крилатих ракет Х-22 із дальніх бомбардувальників Ту-22м3 з різних напрямків – Азовського моря та Курської області; дві балістичні ракети «Іскандер-М» з окупованого Криму; п’ять зенітних керованих ракет С-300 з окупованої території Запорізької області, 20 іранських ударних дронів Shahed-136/131 з південного та північного напрямків.
  • Силами ППО знищено чотири крилаті ракети Х-101/Х-555 та 20 ударних дронів типу Shahed.
  • Також Повітряні сили проінформували про один знищений ворожий літак. «Наприкінці доби 21 травня в територіальних водах України на Херсонщині «отрицательного взлета» зазнав російський винищувач Су-35! Обставини утилізації російського літака уточнюються!», – йдеться у повідомленні.
  • У Дніпрі сталося влучання в аварійно-рятувальну частину ДСНС, внаслідок чого постраждав один рятувальник, зруйновано три будівлі, а також знищено понад 20 одиниць техніки, повідомив голова ДСНС Сергій Крук.
  • Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак зазначив, що у Дніпровському районі через ракетний удар поранений один чоловік, у Синельниківському районі постраждали семеро людей.

Контекст

З початку війни РФ використала для бомбардування України близько 4750 ракет різної дальності. Через дефіцит «Калібрів» і Х-555/Х-101 Москва змушена використовувати дорогі Х-47 «Кинджали», неточні Х-22 та значно зменшити інтенсивність обстрілів.

Від початку вторгнення Росія застосувала для обстрілів України близько 2475 ракет великої дальності загальною вартістю $12,5 млрд та близько 2300 ракет малої дальності на суму $3,5 млрд.

У перші місяці широкомасштабного вторгнення українська ППО збивала близько 20–30% російських ракет. Зараз показник сягнув 90%. Пояснення просте: з жовтня 2022-го Україна почала отримувати сучасні й досить потужні комплекси протиповітряної оборони. До цього союзники передали нам кілька десятків зенітних систем малого радіуса дії: Gepard та Stormer. Але їх призначення – протидія ворожій авіації та знищення БпЛА на досить обмеженій території, а не протиракетна оборона. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні