Категорія
Новини
Дата

«Укрнафта» та АРМА просять дозволу Антимонопольного комітету на управління активами групи «Татнєфть»

ПАТ «Укрнафта» спільно з Агентством з розшуку та менеджменту активів (АРМА) звернулись до Антимонопольного комітету із заявою щодо отримання дозволу на концентрацію, аби повноцінно розпочати управління активами групи «Татнєфть». Про це йдеться у прессрелізі «Укрнафти».

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Розпорядженням уряду «Укрнафті» були передані в управління низка активів «Татнєфті», на які накладено арешт у кримінальному провадженні. Йдеться про більш ніж 110 об’єктів різного типу (автозаправні комплекси, нафтобази, інші господарські приміщення), що розміщені на території Полтавської і Харківської областей.
  • Стан більшості обʼєктів є незадовільним, що не дозволяє вести там господарську діяльність з безпечного продажу нафтопродуктів, заявила «Укрнафта». 
  • Частина активів – це просто земельні ділянки, де потрібно буде будувати нові заправки, та зруйновані АЗС, що потребують реконструкції, а то й нового будівництва, йдеться у повідомленні.
  • Із 70 АЗС мережі «Татнєфть» можуть працювати близько 15. Аналогічна ситуація з непрацюючими нафтобазами, заявила «Укрнафта».
  • Компанія наголосила, що необхідні значні зусилля для відновлення цих АЗС, тому «Укрнафті» доведеться розглядати кожен випадок окремо, щоб розрахувати необхідний рівень інвестицій та строки їх повернення.
  • Договір управління активами знаходиться на фінальній стадії погодження між АРМА та «Укрнафта», зазначила компанія.

Контекст

У червні 2021 року ТОВ «Татнафта-АЗС-Україна» заявляла про плани оптимізувати та розвивати роздрібні продажі пального. «Татнафта» тоді вирішила продати 31 АЗС та сім нафтобаз у Харківській та Полтавській областях. Загалом російській «Татнєфті» в Україні належало 91 АЗС, девʼять нафтобаз та одна ДПС у Харківській та Полтавській областях.

У травні 2022 року було накладено арешт на рухоме та нерухоме майно, рахунки та корпоративні права групи компаній російської «Татнєфті» в Україні. Йшлося про 115 об’єктів нерухомого майна: нафтобази, заправні станції, нежитлові будівлі, земельні ділянки та 118 бензовозів і автомобілів. Слідство на той момент оцінювало вартість корпоративних прав підприємств та рухомого майна в близько 400 млн грн.

У червні того ж року активи групи компаній російської «Татнєфті» було передано в управління АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні