Категорія
Новини
Дата

Майно російської «Татнефти» на 400 млн грн передали в управління АРМА

Активи групи компаній російської «Татнефти» передано в управління АРМА, повідомила пресслужба Бюро економічної безпеки. Вартість активів оцінюється щонайменше в 400 млн грн.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 31 травня у межах кримінального провадження отримано ухвали слідчого судді про накладення арештів на рухоме та нерухоме майно, рахунки та корпоративні права групи компаній російської «Татнефти». 
  • Наразі арештовано 115 об’єктів нерухомого майна: нафтобази, заправні станції, нежитлові будівлі, земельні ділянки та 118 бензовозів і автомобілів.
  • Лише вартість корпоративних прав підприємств та рухомого майна становить близько 400 млн грн. Після оцінки нерухомого майна сума може зрости до 2 млрд грн, заявляють слідчі.
  • Офіс генпрокурора здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України (ч. 3 ст. 110-2 КК України).

Контекст

У червні минулого року ТОВ «Татнафта-АЗС-Україна» заявляла про плани оптимізувати та розвивати роздрібні продажі пального. «Татнафта» вирішила продати 31 АЗС та сім нафтобаз у Харківській та Полтавській областях. Загалом російській «Татнефти» в Україні належало 91 АЗС, девʼять нафтобаз та одна ДПС у Харківській та Полтавській областях.

1 квітня Верховна Рада ухвалила порядок націоналізації майна, що належить громадянам РФ та будь-яким фізичним та юридичним особам, які публічно заперечують російсько-українську війну.

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, Україна має чотири можливі напрями конфіскації активів РФ і повʼязаних з нею компаній.

Перший напрям – конфіскація за рішенням суду, як у випадку з активами нардепа Віктора Медведчука. Протягом судового процесу його майно було арештовано, після чого АРМА передала «трубу Медведчука» в управління «Нафтогазу».

Другий напрям – через новий закон про конфіскацію російських активів. Згідно з цим законом рішення про конфіскацію прийматиме ВАКС на основі кількох десятків критеріїв, за якими визначатимуть підсанкційних осіб, чиє майно підлягає конфіскації.

Третій напрям – на підставі закону про націоналізацію російського майна. Під його дію потрапляють активи Сбербанку і Промінвестбанку.

Четвертий напрям – конфіскація майна у звʼязку з воєнним станом. Така конфіскація не вимагає ніякої аргументації, але виникає обовʼязок компенсувати вартість. Тому поки що цей спосіб не використовується.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні