Категорія
Новини
Дата

«Укртелеком» зазнав масованої кібератаки. Роботу сервісів почали відновлювати

Компанія «Укртелеком» у понеділок зазнала масованої кібератаки на IT-інфраструктуру. Ворожу атаку відбито, надання послуг споживачам поступово відновлюється, повідомила у Telegram Держслужба спецзвʼязку та захисту інформації.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кібератака вивела з ладу роботу інтернету для понад 70% користувачів, повідомляє Держспецзв’язку.
  • Для збереження мережевої інфраструктури та продовження надання сервісів ЗСУ та користувачам критичної інфраструктури «Укртелеком» був вимушений тимчасово обмежити надання послуг для більшості приватних користувачів та бізнес-клієнтів.
  • Фахівці Держспецзв’язку оперативно відреагували та відбили атаку, почалось відновлення надання послуг користувачам.

Контекст

На тлі російської агресії Україна постійно стикається з масованими атаками у кіберпросторі. Цьогоріч масштабні хакерські атаки спостерігалися й до повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

На українські урядові сайти вночі 14 січня здійснили масштабну хакерську атаку. Не працювали сайти Міноборони, МЗС, ДСНС, Дії та інші. СБУ разом зі Держспецзвʼязку та Кіберполіцією виявила ознаки причетності до атаки хакерських груп, пов’язаних зі спецслужбами РФ. У відомстві повідомили, що це була supply chain attack.

15 лютого була здійснена системна кібератака на банки та державні сайти України. Вона стала наймасштабнішою в історії країни, повідомив віцепремʼєр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Метою DDoS-атаки була дестабілізація ситуації та нагнітання паніки в країні. Атаку готували заздалегідь, її вартість сягнула мільйонів доларів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні