Категорія
Новини
Дата

«Укрзалізниця» підписала прямі контракті на постачання дизельного пального з ExxonMobil Asia Pacific і Orlen

1 хв читання

«Укрзалізниця» уклала прямі контракти на закупівлю дизельного пального з іноземними виробниками, повідомили Forbes в пресслужбі УЗ. Серед них – ExxonMobil Asia Pacific – підрозділ однієї з найбільших нафтопереробних компаній світу ExxonMobil.

Ключові факти

  • Крім ExxonMobil Asia Pacific УЗ підписала угоди з польським нафтовим концерном Orlen, його литовським підрозділом Orlen Lietuva, і польським імпортером пального Unimot Paliwa. Йдуть перемовини з іншими потенційними постачальниками та виробниками, додали в УЗ.
  • Прямі контракти дозволять УЗ зекономити приблизно 10% на ціні пального, оскільки тепер компанія не буде платити маржу трейдерам, вважає аналітик консалтингової компанії «НафтоРинок» Олександр Сіренко.
  • Окрім задоволення власних потреб, УЗ планує продавати пальне аграріям та держпідприємствам.
  • Вихід УЗ на паливний ринок може призвести до зниження роздрібних цін на дизельне пальне від 2,5 грн/л до 5,0 грн/л, очікує Сіренко.

Контекст

В червні Україна збільшила імпорт дизелю, бензину та скрапленого газу до 20 000 т на добу. Порівняно з травнем, поставки дизелю зросли на 70%, бензину – на 40–45%.

Збільшенню імпорту посприяли декілька чинників. Повноцінно запрацювали «зелені коридори» для вантажівок, які дозволяють бензовозам перетинати західний кордон без черг. Також зросла пропускна здатність залізниці на кордоні. Крім того, імпорт бензину розпочала група «Приват», яка володіє найбільшою мережею АЗС в Україні.

Ще одна причина – невеликі мережі АЗС, а також споживачі, передусім аграрії, почали самі імпортувати пальне, тоді як раніше закуповували його на внутрішньому ринку. Також в Україні закінчилась посівна, що знизило попит на пальне.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні