Категорія
Новини
Дата

«Укрзалізниця» розраховує отримати від тарифної реформи вантажних перевезень до 4 млрд грн до кінця року – СЕО

1 хв читання

До кінця року модель тарифоутворення на перевезення вантажів, за якою «Укрзалізниця» працювала з 1997 року, може повністю змінитися, повідомив в інтерв’ю Forbes Ukraine голова правління УЗ Євген Лященко. Без цього кроку компанія не зможе закінчити рік з прибутком, зазначив він.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • За словами Лященка, на 2024 рік УЗ закладає не підвищення вантажних тарифів, а їх гармонізацію. «Це передбачає повну зміну моделі їхніх розрахунків. На сьогодні та складається з тарифікації вантажів трьох різних класів, групи позакласних вантажів та 15 коефіцієнтів. І це не враховуючи окрему тарифікацію для перевезення порожніх вагонів», – пояснив СЕО УЗ*.
  • Ми хочемо значно спростити систему тарифоутворення, яка насьогодні складається з тарифікації вантажів трьох різних класів, групи позакласних вантажів та 15 коефіцієнтів. І це не враховуючи окрему тарифікацію для перевезення порожніх вагонів.
  • Зокрема, серед пропозицій: єдиний тариф на порожні вагони та поділ за класами перевезень залежно від технології перевезення, а не від особливості продукту або бізнесу, який замовляє вагони УЗ.
  • «Це рішення давно назріло. Воно створить здорове підґрунтя для роботи «Укрзалізниці», – додав Лященко.
  • Гармонізація тарифів може принести компанії додаткові 3-4 млрд до кінця року залежно від того, коли її погодить уряд, розраховує СЕО компанії.
  • Для бізнесу витрати сумарно можуть зрости на приблизно 7%.
  • УЗ вже передала пропозицію тарифної реформи до Міністерства інфраструктури та очікує на відповідь.

Контекст

Усі товари для перевезення «Укрзалізницею» поділяють на чотири групи: І клас – руда, вугілля, цемент; ІІ клас – зернові, сира нафта; ІІІ клас – чорні метали, металобрухт та нафтопродукти; решта, в тому числі будівельні матеріали, – позакласні.

Востаннє УЗ індексовувала тарифи на вантажні перевезення у липні 2022-го – одразу на 70%.

Компанія розраховувала отримати від підвищення до кінця року 11,3 млрд грн – майже половину суми мав заплатити металургійний бізнес та аграрії.

* — цитата уточнена після публікації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд