Категорія
Новини
Дата

Уряд дозволив бронювати до 100% працівників компаній, які надають телеком-послуги (уточнено)

1 хв читання

Компанії, які надають електронні комунікаційні послуги або послуги доступу до електронних комунікаційних мереж та їх інфраструктури, зможуть забронювати від мобілізації до 100% співробітників. Це передбачає постанова Кабміну про зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком під час дії воєнного стану №555 від 14 травня. Йдеться про компанії, які надають послуги військовим формуванням (крім ЗСУ).

Ключові факти

  • Підприємства, які надають електронні комунікаційні послуги та/або послуги доступу до електронних комунікаційних мереж та їх інфраструктури, зможуть подавати списки на бронювання до Мінцифри.
  • Якщо Мінцифри визнає такі підприємства критично важливими для функціонування економіки в особливий період у сфері цифровізації, то вони зможуть забронювати до 100% військовозобов’язаних працівників. 
  • Також цією постановою Кабмін дозволив бронювати працівників підрядних організацій із секторів паливно-енергетичного та військово-промислового комплексів. Переліки цих підприємств мають затверджувати Міненерго та Мінстратегпром відповідно.
  • Уточнено. Бронювання 100% персоналу, може стосуватись виключно підприємств «які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб військових формувань (крім Збройних Сил України)». 
  • Йдеться, наприклад, про Нацгвардію, Держприкордонслужбу; СБУ; ГУР Міноборони тощо. Якщо підприємство немає такого контракту, на нього розповсюджується діюча квота бронювання – 50%.

Контекст

Відповідно до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Порядок бронювання під час дії воєнного стану, затверджений постановою Кабміну №76 від 27 січня 2023 року, визначає, що кількість військовозобовʼязаних, які підлягають бронюванню, має становити 50% від кількості військовозобовʼязаних підприємства, установи та організації.

В Україні станом на 10 травня майже 4050 айтівців мають актуальну бронь від мобілізації, і близько 1300 спеціалістів ще очікують рішення, за даними Мінцифри.

Цього тижня виник суспільний резонанс навколо бронювання від мобілізації працівників Glovo, Visa та Favbet. Після цього міністерка економіки Юлія Свириденко скасувала відповідний наказ, голова економічного комітету парламенту Дмитро Наталуха запропонував владі повернутися до ідеї «економічного бронювання», яке передбачає виплату роботодавцем 20 000 грн на місяць військового збору за співробітника, а Кабмін вирішив змінити процедуру та критерії для отримання броні. Що може змінитися і чому електронне та економічне бронювання зависло між Кабміном, Генштабом і Радою, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні