Категорія
Новини
Дата

Економічне бронювання. Голова економічного комітету Ради Наталуха пропонує повернутися до ідеї про 20 000 грн за співробітника

2 хв читання

За бронювання співробітників від мобілізації має відповідати роботодавець, а шлях через постанови морально та технічно застарів. Так вважає народний депутат від фракції «Слуга народу», голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Деталі

  • «Є рішення, про яке ви всі давно знаєте. Воно доволі просте», – написав Наталуха у себе на сторінці в Facebook.
  • Стратегічними мають бути не стільки галузі, які визначають чиновники, скільки конкретні працівники, яких визначає роботодавець, заявив нардеп.
  • За його словами, бізнес має сам вирішувати, хто із співробітників є стратегічним. 
  • «Кого вважає за потрібним забронювати – за того сплачує 20 000 гривень воєнного збору на місяць», – зазначив нардеп.
  • Економічне бронювання – це про новий механізм ефективної взаємодії між бізнесом та державою, наголосив Наталуха.
  • «Чим довше ми тягнемо з економічним бронюванням, тим більше буде проблем. Зрозуміло, що всіх чоловіків в бус не затягнеш, але без раціонального пряника ефект від ірраціонального батога буде зворотним для інтересів України», – вважає нардеп.

Контекст

Зберегти працівників на підприємстві може допомогти оновлений підхід до бронювання. На початку лютого зміни у цьому напрямі анонсував президент Володимир Зеленський.

В Офісі президента пропрацьовують нову модель бронювання ще з кінця 2023 року. Автор ідеї – заступник голови ОП Ростислав Шурма. За її логікою, підприємство може забронювати лише тих працівників, обсяг сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з офіційної зарплати яких становить принаймні 6000 грн. Тобто військовозобовʼязаний має заробляти не менше 33 400 грн на місяць. 

Ідея, яку розглядають у парламенті, базується на можливості бронювати співробітників незалежно від рівня їхнього окладу. Натомість підприємство щомісяця має сплачувати за працівника фіксований платіж. Попередньо йдеться про 20 000 грн. Над законопроєктом працює голова економічного комітету Верховної Ради Дмитро Наталуха. Більше про це – в матеріалі Forbes.

Цього тижня перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко заявив про «лінію розколу суспільства» через можливість економічного бронювання, яку поки що офіційно не затвердив парламент. Він наголосив, що жодних законопроєктів в парламенті з цього питання немає.

Напередодні депутат від партії «Слуга народу» Олександр Федієнко опублікував фото документа Мінекономіки, у якому йдеться про бронювання працівників ТОВ «Гловоапп Україна» та ТОВ «Фавбет Тек». Вони отримали відстрочку від мобілізації терміном на шість місяців – до 8 жовтня.

Також у списку є ДП «ССМ», ТОВ «Віза Україна», ТОВ «Агрі Чейн» та ТОВ «Корт». Депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк підтвердив цю інформацію. Він назвав рішення Мінекономіки «дивним», додавши, що до одного з підприємств із гральної сфери в цьому списку держава має великі питання щодо сплати податків за минулі періоди. Після розголосу цієї інформації, міністерка економіки Юлія Свириденко скасувала згаданий наказ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні