Категорія
Новини
Дата

В Україні від мобілізації змогли забронювати понад 4000 айтівців – Мінцифри

1 хв читання

В Україні станом на 10 травня майже 4050 айтівців мають актуальну бронь від мобілізації, і близько 1300 спеціалістів ще очікують рішення, пише DOU із посиланням на Міністерство цифрової трансформації.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мінцифри нагадало, що станом на зараз процедура бронювання залишається чинною. Подання списків не призупинилося і компанії продовжують подаватися. 
  • «Але термін очікування рішення дещо збільшився. Це відбувається хвилями і пов’язано з великим навантаженням на Генеральний штаб і Мінекономіки», – повідомили у міністерстві.

Компанія може забронювати своїх співробітників за таких умов:

  • Компанія повинна мати статус критично важливого для функціонування економіки підприємства, який вона підтверджує щороку. Для цього треба відповідати хоча б трьом критеріям із семи, визначених у постанові КМУ.
  • Компанія може забронювати тільки штатного працівника, оформленого за КЗпП. ФОПів і гіг-контракторів не бронюють.
  • Компанія може забронювати 50% своїх військовозобов’язаних працівників.
  • Працівники повинні мати актуальні військово-облікові документи.
  • Працівники мають мати недефіцитні військово-облікові спеціальності (керівників компаній і їхніх заступників бронюють незалежно від ВОС і звання).

Контекст

4 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №7687 щодо порядку бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. 

Згідно з документом, бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення. Також законопроєкт дозволяє проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

У січні 2023-го Кабмін оновив правила бронювання працівників від мобілізації. Зокрема, зазначається, що підприємство є резидентом «Дія City». Станом на червень минулого року українські ІТ-компанії змогли забронювати від мобілізації за новою процедурою всього 1000 співробітників через Мінцифри

16 квітня 2024-го президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Документ передбачає нові обовʼязки військовозобовʼязаних і мотиваційні норми, зміни щодо процесів мобілізації, покарання для ухилянтів, базової військової служби, права на відстрочку тощо. Він набуде чинності 18 травня. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні