Категорія
Новини
Дата

Уряд Німеччини схвалив помʼякшення вимог для отримання громадянства

1 хв читання

Уряд Німеччини схвалив законопроєкт, що передбачає помʼякшення вимог для отримання громадянства країни, пише «Німецька хвиля». Документ передбачає можливість множинного громадянства. У ФРН наразі перебуває більше 1 млн українців.

Ключові факти

  • У разі ухвалення закону парламентом натуралізація іноземців у Німеччині стане можливою вже через пʼять років проживання в країні замість восьми, як це передбачено зараз.
  • Ті, хто особливо успішно інтегровані в суспільство, зможуть подати клопотання про прийняття до громадянства вже через три роки проживання. Особливими успіхами вважаються гарне знання німецької мови, активна участь у волонтерській діяльності або високі професійні якості.
  • Також зміни передбачають можливість подвійного громадянства. Для отримання паспорта ФРН не потрібно буде відмовлятися від попереднього громадянства. Раніше така можливість допускалася лише у виняткових випадках і часто ставала темою гострих внутрішньополітичних суперечок.
  • За словами міністерки внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер, ухвалення закону посилить позиції Німеччини в «глобальній конкуренції за найкращі уми» та дозволить їй покращити пропозиції потенційним працівникам, запропонувавши чіткий шлях до громадянства.
  • Міністерка розраховує, що «в ідеалі» реформа буде впроваджена в січні 2024 року.

Контекст

Близько 14%, або понад 12 млн людей, які проживають у Німеччині, не мають німецького паспорта. З них близько 5,3 млн живуть у країні щонайменше 10 років, свідчать дані німецького МВС.

Із понад 1 млн українських громадян, які приїхали до Німеччини, рятуючись від війни, 44% сподіваються залишитися в країні. Це дані спільного опитування Німецького інституту економічних досліджень, Інституту досліджень зайнятості (IAB), Міністерства у справах міграції та біженців ФРН, а також Федерального інституту демографічних досліджень. За його даними, станом на липень кількість українців, які хотять залишитись у ФРН, збільшилося на 5% порівняно з 39% під час минулорічного опитування. Загалом було опитано 7000 українців, які наразі проживають у Німеччині.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні