Категорія
Новини
Дата

Від початку війни з України виїхало на 2,4 млн людей більше, ніж повернулося, дослідив Опендатабот. Демографи називали цифри більші в 3-4 рази

Після стрімкого зростання кількості виїздів за кордон на початку великої війни різниця між кількістю людей, які виїхали, та тими, хто повернулися, становить лише 2,4 млн громадян. Натомість іноземці навіть під час війни більше вʼїжджають, аніж залишають Україну. Про це повідомляє Опендатабот, посилаючись на дані Держприкордонслужби.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За шість місяців цього року з України виїхало 8,2 млн громадян, а в’їхало – 7,97 млн. Така різниця – 230 000 осіб – майже в 11 разів менша від показника першого півріччя 2022 року. Тоді з України виїхало на 2,62 млн осіб більше, ніж заїхало. У другому півріччі 2022-го люди все ж активніше поверталися до України – прибуло на 149 000 громадян більше, ніж виїхало, зазначається у коментарі.
  • Від початку повномасштабної війни різниця між тими, хто виїхав, та тими, хто вʼїхав до України, становить 2,7 млн осіб. Більша частина з них – 2,4 млн – громадяни України, решта – іноземці. У березні та квітні поточного року кількість українців, які повернулися на Батьківщину, перевищувала кількість тих, хто виїжджав. Але вже з травня 2023 року ситуація змінилася у протилежний бік – якраз у період початку літніх відпусток.
  • У першому півріччі 2023-го частка громадян, які покинули Україну та не повернулися, становила 3%. Для порівняння, протягом першого півріччя 2022 року ця частка дорівнювала 27,5%, а протягом усього минулого року – 13,6%.
  • А ось іноземців за шість місяців цьогоріч навпаки в’їхало більше, ніж виїхало – на 12 200 осіб. Така тенденція спостерігається щомісячно з лютого 2023-го.
  • Загалом за півтора року, з січня 2022 року по червень 2023-го, державні кордони України перетнули 50 млн разів. З них залишили Україну 26,36 млн осіб, а в’їхали – 23,66 млн осіб. 
  • Зазначається, що дані, які Опендатабот отримав від Держприкордонслужби про осіб, які офіційно перетнули кордон України, значно різняться від показників ООН. В ООН заявляють про 6,24 млн українських біженців.
Від початку війни з України виїхало на 2,4 млн людей більше, ніж повернулося, дослідив Опендатабот. Демографи називали цифри більші в 3-4 рази /Фото 1
Від початку війни з України виїхало на 2,4 млн людей більше, ніж повернулося, дослідив Опендатабот. Демографи називали цифри більші в 3-4 рази /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Рятуючись від ворожих обстрілів, значна кількість українців виїхали за межі країни. На середину березня 2023 року в Європі перебувало понад 8 млн українських біженців. За даними ООН, близько 5 млн із них попросили тимчасового захисту в країнах ЄС. 

Кількість людей, які виїхали з України, донедавна перевищувала кількість тих, хто повернувся. 

З початку 2023-го зафіксовано близько 2,2 млн перетинів кордону з України до сусідніх країн і приблизно 1,7 млн людей перетнули кордон назад. Це свідчить про зростання кількості біженців, які втікають з України від війни, зазначається у звіті ООН «Ситуації в Україні, №42».

За даними World Migration Report 2022, до війни Україна була восьмою серед країн, громадяни яких виїжджають на роботу за кордон із показником 5,5–6 млн осіб. З них понад 1,5 млн українців працювали в Польщі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні