Категорія
Новини
Дата

Уряд поки не планує звільняти голову «Нафтогазу» Вітренка – Шмигаль

Кабінет міністрів поки не планує звільняти голову НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка. Про це заявив премʼєр міністр Денис Шмигаль на пресконференції. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Станом на сьогодні в уряді не обговорюється відставка голови «Нафтогазу», – каже Шмигаль. «Дискусій щодо цього не було», – додав він. 
  • Протягом літа між урядом та «Нафтогазом» були непрості дискусії щодо обсягів накопичення газу та управління боргом держкомпанії, каже премʼєр. 
  • Уряд отримав гарантії від США та європейських країн, що Україна зможе розраховувати на постачання газу в четвертому кварталі цього року та в першому кварталі наступного року. «Це дозволило нам знизити поріг накопичення з 19 млрд до 15 млрд кубометрів газу на 1 жовтня», – зазначив прем'єр.
  • «Ми стабільно проходимо опалювальний сезон – це головне. Всі інші дискусії носять робочий характер», – каже Шмигаль.
  • Перемовини з кредиторами «Нафтогазу» щодо реструктуризації єврооблігацій 2022 і 2026 років ще тривають. «Уряд підключився на другому етапі цих перемовин, але на жаль, кроки, які були зроблені до цього поки не дали змоги досягти успіху», – зазначив голова уряду.

Контекст

13 вересня два співрозмовники у керівництві «Слуги народу» та Офісі президента повідомили Forbes, що голова Вітренко може піти у відставку. Це рішення, за словами співрозмовника в ОП, погодили на рівні Кабміну та в Офісу президента.

Чутки ходять вже пару тижнів, проте рішення ще немає, каже народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк. «Причина відставки – загальна втома сторін один від одного», – каже він.  

Троє співрозмовників Forbes в «Нафтогазі» кажуть, що в компанії нічого не відбувається, щоб вказувало на зміну керівництва. «Вітренко працює у звичному режимі», – каже один з них.

30 серпня Forbes писав, що кадрові зміни у держкомпанії, ймовірно, відбудуться на початку жовтня. Замість Вітренко «Нафтогаз» можуть очолити заступник голови ОП Ростислав Шурма або очільник Мінрегіону Олексій Чернишов. «Шурма сам відмовився від посади, Чернишов поки залишається одним з претендентів», – каже співрозмовник в Офісі президента.

Юрій Вітренко у квітні 2021 року очолив «Нафтогаз» замість Андрія Коболєва. Посаду йому запропонували президент Володимир Зеленський та премʼєр Денис Шмигаль, розповідав Вітренко в інтерв’ю «Інтерфакс Україна».

З часом відносини Вітренко з Зеленським та Шмигалем погіршились, каже на умовах анонімності один з топменеджерів великої держкомпанії. «Вітренко прямолінійний та навчився казати «ні», – каже він.

Вітренко, наприклад, звинуватив уряд в провалі реструктуризації компанією єврооблігацій. 21 липня Кабінет міністрів визнав незадовільною роботу правління «Нафтогазу», через те що компанія не змогла домовитися з кредиторами. Також він публічно критикував завдання Кабміну накопичити до опалювального сезону 19 млрд кубометрів газу. Щоб виконати це завдання «Нафтогаз» мав імпортувати майже 6 млрд кубометрів газу за $8 млрд, яких у держкомпанії немає. Він наголошував, що для проходження зими вистачить 15 млрд кубометрів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні