Фото: Урядовий портал
Категорія
Новини
Дата

Уряд дозволив ТЕЦ і ТЕС брати участь у програмі «5-7-9%» для відновлення пошкодженого обладнання

1 хв читання

Фото: Урядовий портал

Кабінет міністрів дозволив ТЕЦ і ТЕС для відновлення пошкодженого через бойові дії обладнання скористатися програмою пільгового кредитування «5-7-9%», відповідне рішення ухвалили на засіданні 12 травня, повідомляє пресслужба уряду.

Ключові факти

  • «Одна з найбільш постраждалих від російського терору сфер – це енергетика. Збитки колосальні. На власні очі побачили руйнування», – повідомив премʼєр Денис Шмигаль під час робочої поїздки на Харківщину.
  • За його словами, для відновлення пошкодженого обладнання тепер ТЕЦ і ТЕС зможуть скористатися програмою пільгового кредитування «5-7-9%». 
  • Нині ж на Харківщині та ще в чотирьох регіонах розпочато реконструкцію об’єктів і мереж теплопостачання.
  • «Готуємо пілотні проєкти для децентралізації енергосистеми. Шукаємо ресурси та можливості, аби зробити все вчасно до наступного опалювального сезону», – сказав Шмигаль.

Контекст

З лютого 2020 року, коли програму «Доступні кредити 5-7-9%» було запроваджено, бізнес отримав 47 885 кредитів на 141,36 млрд грн, свідчать дані Мінекономіки. Лідирує за обсягами кредитування сільське господарство (52% кредитів отримали аграрії). 24% надійшли підприємствам торгівлі та виробництва, 14% – промислової переробки.

В України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури, повідомив в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла та критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

Загальна сума збитків, завданих інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення РФ на лютий 2023 року, сягнула $143,8 млрд. За оцінкою експертів проєкту KSE «Росія заплатить», продовжують зростати збитки таких сфер, як інфраструктура, освіта, енергетика, транспорт, торгівля та охорона здоров’я. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні