Категорія
Новини
Дата

Свириденко анонсувала аналог кредитної програми «5-7-9» для великого бізнесу

1 хв читання

Міністерство економіки працює над новою кредитною програмою для великого бізнесу. Вона буде подібна до чинної «5-7-9», але з більшими лімітами. Про це у коментарі Forbes розповіла перша віцепремʼєрка, міністерка економіки Юлія Свириденко, йдеться у редакційному матеріалі.

Ключові факти

  • Програма буде доступна зокрема для компаній зі сфери енергетики, а також фокусуватиметься на відновленні критичної інфраструктури, наприклад, портової, яка була зруйнована під час війни, каже Свириденко. «Вже дивимося на бюджетні можливості та спілкуємося з ринком», – додає вона. 
  • Роль держави у новій програмі також полягатиме у компенсуванні відсоткової ставки, поточнила очільниця Мінекономіки. Вона не навела інших деталей ймовірної нової кредитної програми.
  • Фокус чинної кредитної програми «5-7-9» повинен залишатися на малому та середньому бізнесі, зазначає Свириденко. Зараз програма коригується залежно від потреб економіки, зазначає міністерка. «Коли була продовольча криза, програму розширювали на торговельні мережі, – наводить приклад вона. – Нещодавно ми долучили до програми виробників дронів і проєкти енергоефективності». 

Контекст 

Ще в лютому отримати кошти за програмою «5-7-9» розраховувала ДТЕК, що потребує ресурсів для відновлення після російських атак по енергоінфраструктурі та підготовки до нового зимового сезону, розповідав в інтервʼю Forbes генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко. Тоді компанія отримала чітку згоду від уряду, але станом на липень цього так і не сталося, додав він.

На початку липня уряд та Фонд оновили меморандум присвячений чотирирічній програмі підтримки України на $15,6 млрд. Питання «5-7-9» – один із чотирьох нових маяків для подальших переглядів програми. Фонд очікує від Кабміну концептуальну записку з пропозиціями, як стримати потенційні фіскальні ризики, пов’язані з програмою.

«Якщо у 2020-му через програму видавалося 5% всіх нових кредитів, то зараз це понад 26%, – пояснював в інтервʼю Forbes заступник директора-розпорядника МВФ від України Владислав Рашкован. – Тобто кожен четвертий кредит субсидується державою – це нездорово та дорого для держави».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні