Категорія
Новини
Дата

Свириденко анонсувала аналог кредитної програми «5-7-9» для великого бізнесу

Міністерство економіки працює над новою кредитною програмою для великого бізнесу. Вона буде подібна до чинної «5-7-9», але з більшими лімітами. Про це у коментарі Forbes розповіла перша віцепремʼєрка, міністерка економіки Юлія Свириденко, йдеться у редакційному матеріалі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Програма буде доступна зокрема для компаній зі сфери енергетики, а також фокусуватиметься на відновленні критичної інфраструктури, наприклад, портової, яка була зруйнована під час війни, каже Свириденко. «Вже дивимося на бюджетні можливості та спілкуємося з ринком», – додає вона. 
  • Роль держави у новій програмі також полягатиме у компенсуванні відсоткової ставки, поточнила очільниця Мінекономіки. Вона не навела інших деталей ймовірної нової кредитної програми.
  • Фокус чинної кредитної програми «5-7-9» повинен залишатися на малому та середньому бізнесі, зазначає Свириденко. Зараз програма коригується залежно від потреб економіки, зазначає міністерка. «Коли була продовольча криза, програму розширювали на торговельні мережі, – наводить приклад вона. – Нещодавно ми долучили до програми виробників дронів і проєкти енергоефективності». 

Контекст 

Ще в лютому отримати кошти за програмою «5-7-9» розраховувала ДТЕК, що потребує ресурсів для відновлення після російських атак по енергоінфраструктурі та підготовки до нового зимового сезону, розповідав в інтервʼю Forbes генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко. Тоді компанія отримала чітку згоду від уряду, але станом на липень цього так і не сталося, додав він.

На початку липня уряд та Фонд оновили меморандум присвячений чотирирічній програмі підтримки України на $15,6 млрд. Питання «5-7-9» – один із чотирьох нових маяків для подальших переглядів програми. Фонд очікує від Кабміну концептуальну записку з пропозиціями, як стримати потенційні фіскальні ризики, пов’язані з програмою.

«Якщо у 2020-му через програму видавалося 5% всіх нових кредитів, то зараз це понад 26%, – пояснював в інтервʼю Forbes заступник директора-розпорядника МВФ від України Владислав Рашкован. – Тобто кожен четвертий кредит субсидується державою – це нездорово та дорого для держави».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні