Категорія
Новини
Дата

Уряд запровадив нові особливості закупівель в Prozorro на час воєнного стану

Уряд ухвалив постанову щодо особливостей проведення публічних закупівель на час воєнного стану, повідомила пресслужба Мінекономіки. Закупівлі можна буде проводити в Prozorro за новою процедурою, значно розширюються рамки використання каталогів Prozorro Market.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • У системі Prozorro з’явиться процедура відкритих торгів з особливостями. Вона передбачає скорочення строків проведення повноцінних тендерів у Prozorro. Це дасть змогу замовникам проходити закупівлі вдвічі швидше, ніж досі, зазначили в Мінекономіки.
  • Уряд зняв низку обмежень, які впливали на успішність проведення торгів. Зокрема, тендер у Prozorro може бути проведений із пропозицією лише від одного учасника (а не мінімум двох, як раніше). Це має підвищити кількість успішних закупівель в електронній системі, залишаючи можливість для відкритої конкуренції на торгах.
  • Крім того, знято обмеження щодо підняття ціни за одиницю закупівлі у 10% в разі коливання цін на ринку. Це дасть змогу не розривати договори в разі суттєвої зміни ціни на ринку та не проводити нових торгів. 
  • Знімаються обмеження щодо максимальної суми закупівлі в каталогах Prozorro Market. Закупники зможуть майже в необмеженій кількості купувати типові товари (пальне, електроенергію, харчові продукти, ліки та медвироби тощо) за принципом електронного магазину або використовуючи запит цінових пропозицій. У Мінекономіки вважають, що такий крок значно зменшить адміністративне навантаження на закупників.
  • Запроваджуються нові пороги для обов’язкового здійснення закупівель у Prozorro. Для закупівель товарів і послуг відкриті торги з особливостями потрібно буде проводити, якщо вартість закупівель дорівнює або перевищує 100 000 грн; для послуг із поточного ремонту – 200 000 грн; робіт – 1,5 млн грн. Це дасть змогу підвищити прозорість тендерів та конкуренцію на торгах.
  • Водночас проведення відкритих торгів за новою процедурою передбачає можливість для постачальників оскарження умов та результату тендера в Антимонопольному комітеті.  
  • Постанова залишає великий перелік підстав для укладання прямих договорів для нагальних та оборонних потреб: у такому разі достатньо буде прозвітувати про укладений договір (від 50 000 грн) у системі Prozorro. Водночас чутливу інформацію про місце постачання чи місце перебування замовника та постачальника можна буде приховати. Також затверджується заборона на закупівлю товарів та послуг із постачальниками, пов’язаними з РФ і РБ.
Уряд запровадив нові особливості закупівель в Prozorro на час воєнного стану

Нові особливості закупівель на час воєнного стану

Контекст

10 вересня набув чинності Закон №2526, який надав Кабміну право встановлювати особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні