Категорія
Новини
Дата

Уряд запускає нову програму субсидій для аграріїв у прифронтових регіонах

1 хв читання

Кабінет Міністрів ухвалив постанову про фактичний запуск нової програми підтримки аграріїв. Вона передбачає механізм надання спеціальних субсидій для аграріїв, які працюють у цих прифронтових регіонах, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, держава буде платити 1000 грн на 1 га угідь, якщо аграрій працює на території можливих бойових дій. Водночас, якщо це території бойових дій, передбачено по 2000 грн на 1 га.
  • «Ми розуміємо, як важко сіяти та збирати врожай на цих землях та в цих громадах, тому будемо підтримувати наших людей, які там працюють», – сказав очільник уряду.
  • Шмигаль наголосив, що аграрії продвожують працювати в складних умовах. Зокрема, у ці дні завершуються треті жнива під час повномасштабної війни.
  • Зібрано 21,7 млн т пшениці, 5,5 млн т ячменю. Загалом цього року Україна має вже 28,5 млн т зернових.

Контекст

У червні Мінагрополітики покращило прогноз валового виробництва зернових та олійних культур на 4 млн т, до 78 млн т. У квітні міністерство прогнозувало виробництво на рівні 74 млн т. Також прогнозується, що в наступному маркетинговому році Україна може експортувати понад 60 млн т зернових та олійних культур і продуктів їх переробки.

Мінагрополітики покращило прогноз виробництва зернових культур на 3,6 млн т, до майже 56 млн т (52,4 млн т у квітневому прогнозі). З них пшениці – 21 млн т (у квітні очікувалось 19,2 млн т), ячменю – близько 5 млн т (4,9 млн т), кукурудзи – 28,5 млн т (26,7 млн т).

Загальний експорт зернових прогнозується на рівні 43 млн т. Зокрема, пшениці – 15 млн т, ячменю – 2,5 млн т, кукурудзи – близько 25 млн т.

Водночас Міністерство сільського господарства США (USDA) погіршило прогноз врожаю пшениці в Україні у 2024/25 маркетинговому році на 1,5 млн т, до 19,5 млн т, йдеться в червневому огляді відомства. Також знижено прогноз експорту пшениці до 13 млн т, травневий прогноз був 14 млн т.

На початку липня в Мінагрополітики заявили, що через рекордну засуху в південних областях України врожайність пшениці та ячменю може знизитись на 5-7% порівняно з минулим роком.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд