Категорія
Новини
Дата

Уряд зобов’язав «Нафтогаз» та ще п’ять держкомпаній терміново сплатити дивіденди у бюджет

Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження, яке зобов’язує шість акціонерних товариств до 29 лютого забезпечити авансове перерахування до держбюджету не менше ніж 50% річних дивідендів від результатів господарської діяльності у 2023 році, повідомляє Міністерство економіки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення стосується таких компаній: АТ «НАК «Нафтогаз України», АТ «Українська залізниця», АТ «Укроборонпром», ПрАт «Укргідроенерго», АТ «Українські енергетичні машини», ПрАТ «Нижньодністровська ГЕС».
  • Згідно з даними Міністерства фінансів, це дасть змогу забезпечити надходження до державного бюджету у лютому 3 млрд грн.
  • «Це зумовлено необхідністю поповнення державного бюджету в умовах повномасштабної війни для фінансування видатків держави», – зазначив заступник міністра економіки Олексій Соболев.

Контекст

Нещодавно стало відомо, що оператори газорозподілу групи «Нафтогаз» перерахують до держбюджету 226,7 млн грн дивідендів протягом першого півріччя 2024-го. Йдеться про операторів газорозподільних мереж, управління корпоративними правами яких передано АТ «Чорноморнафтогаз» групи «Нафтогаз» та які отримали прибуток у 2021–2022 роках.

На початку лютого Кабінет Міністрів визначив базовий норматив відрахування на рівні 80% для державних підприємств. Зазначається, що підприємства за власної ініціативи можуть перераховувати до бюджету й більшу частку. Минулого року рівень становив 50% від результатів господарської діяльності у 2022 році.

Також уряд окремо встановив нормативи відрахувань для «Нафтогазу України» на рівні 95%, Державного ощадного банку України та Української фінансової житлової компанії – 30%, «Укрнафти» – 30% (за умови, що 50% прибутку спрямують на капітальні інвестиції, затверджені урядом у фінплані компанії на 2024 рік), УДП – 30% (за умови спрямування 50% прибутку на оновлення флоту та розвиток виробничих потужностей Кілійського суднобудівельно-судноремонтного заводу), а також для «Укрзалізниці» – 50% (за умови що 30% прибутку спрямують на фінансування капітальних інвестицій, затверджених у консолідованому фінансовому плані на 2024-й, реконструкцію критичної залізничної інфраструктури та оновлення рухомого складу).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні