Категорія
Новини
Дата

Уряду пропонують скасувати частину інструментів держрегулювання земельних питань

Міжвідомча робоча група з дерегуляції рекомендує скасувати частину інструментів держрегулювання, які стосуються земельних питань, а решту – оптимізувати. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Мінекономіки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • МРГ з дерегуляції опрацювала інструменти держрегулювання у сферах компетенцій Фонду держмайна, міністерств юстиції та аграрної політики в частині земельних питань.
  • Зокрема, рекомендовано скасувати 17% інструментів, які стосуються земельних питань і належать до сфери компетенції Мінагрополітики. Решта інструментів буде спрямована на реінжиніринг та оптимізована.
  • Також МРГ рекомендувала скасувати 25% й осучаснити 75% інструментів, якими опікується Фонд держмайна. 

Які інструменти запропоновано скасувати:

  • Висновок експертної комісії Держземагентства щодо можливості експорту картографічної інформації;
  • Дозвіл на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок; 
  • Витяг з Державного реєстру сертифікованих інженерів-геодезистів; 
  • Витяг з Державного реєстру сертифікованих інженерів-землевпорядників; 
  • Висновок про покращення екологічного стану земель і підвищення родючості ґрунтів згідно з даними агрохімічного паспорта земельної ділянки;
  • Свідоцтво про включення інформації про оцінювача до Державного реєстру оцінювачів і суб’єктів оціночної діяльності.

Також, за рішенням МРГ з дерегуляції, 62% інструментів у сферах компетенцій Мінʼюсту мають бути оптимізовані. 

Контекст

Раніше МРГ розглянула та сформувала пропозиції щодо скасування чи оптимізації понад 70% інструментів держрегулювання зі сфери компетенції Мінекономіки та понад 80% – Мінприроди. Також МРГ пропонувала скасувати або осучаснити майже третину інструментів держрегулювання у галузі транспорту та туризму.

Міжвідомчу робочу групу з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності створено рішенням Уряду 13 січня 2023 року. До Міжвідомчої робочої групи увійшли, зокрема, представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби.

Основними завданнями робочої групи визначено координацію дій державних органів щодо зменшення та оптимізації інструментів державного регулювання бізнесу й удосконалення нормативної бази в частині переведення в електронну форму інструментів державного регулювання.

Україна займає 130-те місце в світі за рейтингом економічних свобод (Economic Freedom Index) і має лише 54 зі 100 балів, що відносить нас до категорії переважно економічно не вільних країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні