Категорія
Новини
Дата

Підтримка енергосистеми, гуманітарна допомога і реабілітація. USAID оголосило про нові зобовʼязання у понад $1 млрд для України

1 хв читання

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) запускає 5-річний проєкт Rehab4U вартістю $13 млн для реабілітації українців після війни, додатково виділять $237 млн на гуманітарну допомогу, а також $825 млн для енергосистеми України, повідомила адміністраторка USAID Саманта Павер під час візиту в Україну, пише «Укрінформ».

Від початку вторгнення Росії USAID надало українцям $32,5 млрд гуманітарної допомоги та допомоги в цілях розвитку.

Ключові факти

  • За словами Павер, понад 250 000 людей в Україні потребують реабілітаційної підтримки. Тож, USAID вирішило запустити нову програму реабілітації з бюджетом $13 млн, яка допоможе українцям відновитися після поранень.
  • Адміністраторка Агенції також оголосила про зобовʼязання надати $825 млн для енергетичної системи України цієї зими, оскільки російський диктатор Володимир Путін знову готовий використовувати холод, як зброю.
  • «Це вдвічі більше, ніж ми інвестували минулої зими. Ці ресурси дозволили нам підтримати тих, хто ремонтує і захищає критичну інфраструктуру», – відзначила Павер.
  • Вона оголосила про виділення додаткових $237 млн на гуманітарну допомогу через USAID та Державний департамент США. За її словами, виділені кошти спрямують на забезпечення життєво необхідних речей, таких як їжа, житло й медичні послуги для українців всередині країни та біженців.
  • «Важливо, що це також допоможе домогосподарствам підготуватися до холодів, наближення яких ми відчуваємо вже сьогодні. Теплі ковдри, постільна білизна, зимовий одяг», – додала вона.

Контекст

Російські війська не припиняють щоденних обстрілів обʼєктів енергетичної інфраструктури. Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму €56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять €50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024-го.

Із жовтня 2022 року по вересень 2024-го об’єкти української енергетичної інфраструктури зазнали 1024 російських атак, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Очікується, що енергетики підготують до роботи приблизно 14-15 ГВт генерувальних потужностей до початку грудня з урахуванням відновленої генерації, що залишить енергосистему з очікуваним дефіцитом близько 4 ГВт, повідомив виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст України (АЕГУ) Святослав Павлюк. Прогнозується, що основний тягар відключень електроенергії взимку буде покладено насамперед на населення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд