Категорія
Новини
Дата

Усунули, повернули, звільнять. «Укрексімбанк» звільнить охоронців Мецгера. Їх поновили на посадах після нападу на журналістів «Схем» – ненадовго

Усунули, повернули, звільнять. «Укрексімбанк» звільнить охоронців Мецгера. Їх поновили на посадах після нападу на журналістів «Схем» – ненадовго /УНІАН

УНІАН

Ігор Тельбізов, 53, на три дні повернувся на посаду голови безпеки «Укрексімбанку». Його усунули, коли він напав на журналістів програми «Схеми» у кабінеті ексглави банку Євгена Мецгера. Після скандального відео з тріумфальним поверненням Тельбізова до банку керівництво «Ексіма» має намір звільнити його.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Відео, на якому зафіксовано як Тельбізов заходить до будівлі банку під оплески десятків співробітників, 12 листопада опублікував народний депутат Гео Лерос. Запис був зроблений у четвер, 11 листопада, уточнив Forbes один із менеджерів банку. Він попросив не згадувати його ім'я у статті.

11 листопада пресслужба «Укрексімбанку» повідомила, що Тельбізов, а також начальник управління внутрішньої безпеки банку Олег Осіпов (він також нападав на журналістів), були відновлені на посадах наказом від 9 листопада.

12 листопада два топменеджери «Укрексіму» розповіли Forbes, що банк готується звільнити їх. Інформацію на правах анонімності підтвердили співрозмовники в уряді та Офісі президента.

Тельбізов і Осіпов були відсторонені від роботи в банку на місяць, після того, як 4 жовтня за розпорядженням Мецгера силою відібрали у журналістів «Схем» камери, щоб видалити запис інтерв'ю із СЕО. Причина – обговорення кредиту держбанку на $60 млн на купівлю ТРЦ Sky Mall маловідомим бізнесменом із Донецької області.

З того часу в банку йшло внутрішнє розслідування. Мецгер, Тельбізов, Осіпов та ексдиректор департаменту комунікацій «Ексіма» Володимир Пікалов отримали звинувачення за кількома статтями кримінального кодексу (№171 – перешкоджання роботі журналістів, №126 – навмисні насильницькі дії). Наразі справа перебуває у Голосіївському райсуді Києва. Мецгер і Пікалов звільнилися з банку, Тельбізов та Осіпов – були усунені.

Банк поновив їх на посадах на вимогу Кодексу законів про працю, сказав Forbes в.о. голови «Ексіма» Сергій Єрмаков. «Згідно з кримінально-процесуальним законодавством, у роботодавця немає підстав припиняти трудові відносини зі співробітниками через статус обвинувачених», – уточнила пресслужба банку. «Ексім» не платитиме їм зарплату за пропущений місяць робочого часу, уточнює прес-служба.

Депутат Лерос повідомив іншу скандальну подробицю: незважаючи на звільнення, Мецгер нібито продовжує негласно керувати банком. Чотири співрозмовники Forbes у керівництві «Укрексіму», НБУ та фінансовому комітеті Верховної Ради спростовують цю інформацію. Сам Мецгер у коментарі Forbes назвав її «фейком». «Мецгер приходив кілька разів. Але наскільки я знаю, він залишається клієнтом банку та обслуговується тут», – сказав один із співрозмовників у топменеджменті «Ексіма» на правах анонімності.

Тельбізов як представник вертикалі безпеки був наближений до Мецгера та брав участь у всіх колегіальних рішеннях топменеджменту. Його вплив поширювався далеко за межі питань безпеки, розповідає Forbes на правах анонімності один із ексвисокопоставлених співробітників банку.

Голова наглядової ради «Ексіма» Оляна Гордієнко та міністр фінансів Сергій Марченко засудили відновлення банкірів на посадах. «Я вимагаю від Наглядової ради реакції, від керівництва банку — публікації результатів внутрішнього розслідування», – написав у Facebook Марченко. Співрозмовники у профільному комітеті ВР та Офісі президента зазначили, що ще не бачили звіту за результатами розслідування.

29 листопада на всіх чотирьох фігурантів справи «Схем» чекає перше засідання суду, розповів Forbes адвокат журналістів Анатолій Попов. «Прокуратура направила до суду звинувачення за найлегшими статтями, які можна вважати скоріше проступком, аніж злочином, – каже Попов. – Це щось середнє між адміністративною відповідальністю та кримінальним злочином».

Слідство вирішило не застосовувати найважчу 146 статтю КК – незаконне позбавлення волі, додає Попов. Хоча кримінальний кодекс і передбачає за цими статтями тюремний строк до п'яти років, відмова від 146 статті, за словами Попова, означає, що ексбанкіри, ймовірно, отримають найм'якше покарання – грошовий штраф. Діапазон штрафу – від 850 грн. до 8500 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні