Категорія
Новини
Дата

Фонд гарантування не зміг дістати Костянтина Жеваго в Лондоні по справі на $500 млн. Сам бізнесмен переїхав у Дубай

Константин Жеваго. /УНІАН

Константин Жеваго. Фото УНІАН

Один із найбагатших українців Костянтин Жеваго, 47, який із квітня 2021 року живе в Дубаї, поки що уникнув судового розгляду в Високому суді Лондона за мотивами банкрутства банку «Фінанси та Кредит».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Жеваго не відвідує Україну вже два роки. Він фігурує в кримінальній справі про шахрайство в його колишньому банку «Фінанси та Кредит», який збанкрутував у 2015 році. 2019-го Жеваго отримав від Держбюро розслідувань підозру в виведенні з банку грошей.

Взимку 2021-го Фонд гарантування вкладів фізосіб, який виплатив вкладникам ФіК понад 15 млрд грн, подав позов до Жеваго у Високий суд Лондона на $500 млн. Одна з вимог – всесвітній арешт активів бізнесмена за аналогією з позовом ПриватБанку до ексвласників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

23 вересня Високий суд Лондона відмовився розглядати кейс ФіК, розсудивши, що справу мають розглядати в Україні. На цьому наполягали юристи Жеваго. Разом із тим суд визнав позов Фонду гарантування до Жеваго «добре аргументованим».

Матеріали лондонських слухань, які проходили в закритому режимі в липні 2021 року, описують ймовірні схеми виведення грошей із ФіК докладніше, ніж відомі деталі, озвучені українськими правоохоронцями в 2019-му.

У схемних операціях, за припущеннями, брали участь три британські компанії, які належать Жеваго або повʼязаним із ним менеджерам. У матеріалах лондонського суду йдеться про чотири ключові схеми.

Перша схема. Через кіпрську Nasterno Commercial Limited, яка кредитувалася в австрійському Meinl Bank і ліхтенштейнському Bank Frick. Заставою були кореспондентські рахунки ФіК у цих банках.

«Фінанси та Кредит» видав Nasterno $113 млн. Гроші пішли на рахунки офшорних компаній Frold Project LTD, Collaton Ltd, Integrated Rail Casting Ltd і Bloomshine Ltd. Жеваго підтвердив, що володіє двома з них.

Nasterno була заснована в 2007 році самим Жеваго. Через кілька місяців по тому власником стала Maxtel Assets limited, якою спочатку володів Сергій Борисов, заступник голови ФіК (полишив банк у 2011-му), пізніше – Олександр Демченко, особистий помічник Жеваго.

Заставою по кредитах Nasterno були сміттєві облігації, випущені F&C Ukraine BV, яка належить Жеваго (компанія зі схожою назвою F&C Realty володіла 21,6% акцій ФіК).

На допиті в ДБР Демченко підтвердив, що отримував інструкції щодо Nasterno особисто від Жеваго, а передачу компанії йому організував інший заступник голови ФіК Олег Шапкін. Також Демченко заявив, що Жеваго дав йому розпорядження знищити документи, повʼязані з Nasterno і Maxtel. У розслідуванні ДБР фігурують й інші топменеджери ФіК: Віктор Голуб, Світлана Лотоцька та Ігор Копертєхін.

За мотивами цього епізоду у серпні 2019 року Жеваго отримав підозру від Держбюро розслідувань, після чого його оголосили в національний розшук. ДБР також заявляло про плани домогтися внесення Жеваго до бази Інтерполу, але цього досі так і не сталося.

Друга схема. Кредити Полтавського ГЗК (він же – Poltava Mining, підприємство, яке лежить в основі Ferrexpo) під заставу депозиту компанії в ФіК було заміщено новими позиками підставних компаній. Банк втратив $2,4 млн.

Третя схема. Банк кредитував угоди компаній Жеваго з постачання різної продукції закордонним контрагентам. З 2010-го по 2015-й таких операцій було на $280 млн. Фактичних поставок продукції не було. Крім кількох невеликих платежів банк не отримав ніяких грошей.

Приклад – контракт 2013 року на $30 млн на поставку плавучого дока керченським суднобудівним заводом «Залив» (до анексії Криму Росією належав Жеваго) для англійської компанії Portman Shipping UK LTD.

Четверта схема. Кредити повʼязаним із Жеваго компаніям на $94 млн.

Адвокати Жеваго не надали суду письмових контраргументів, усно зазначивши, що, по-перше, бізнесмен був акціонером зазначених компаній та банку і не брав участі операційному управлінні ними. По-друге, в курсі кредитних операцій банку був НБУ, у якого ці угоди не викликали запитань. Банкрутство ФіК вони називають наслідком «непрофесійних дій керівництва Нацбанку».

Головний мінус лондонського позову Фонду гарантування – угода Portman Shipping UK LTD і заводу «Залив» була одним із небагатьох елементів, який прямо повʼязує справу безпосередньо з британською юрисдикцією. Позивач не зміг показати чіткі траси, якими гроші йшли з ФіК, тому немає доказів, що вони осіли саме в Великій Британії, йдеться у висновку суду.

Також Фонд не зміг довести, що Жеваго повʼязаний з Англією більше, ніж з Україною. З квітня 2021 року бізнесмен живе в Дубаї, йдеться в матеріалах справи. Єдиний аргумент – компанія Ferrexpo, акції якої торгуються на Лондонській біржі. Але, незважаючи на реєстрацію в Лондоні, штаб-квартира компанії знаходиться в Швейцарії, а сам Жеваго виступає податковим резидентом України. Вартість частки Жеваго в Ferrexpo (50,3%) оцінюється в £1,4 млрд. Також у бізнесмена не знайшли нерухомості у Великій Британії – тільки приватний літак та автомобіль Aston Martin.

«До 2019 року включно Жеваго проводив більшу частину часу в Україні, де живе його сімʼя, за винятком дітей, які навчаються в Англії, – йдеться у висновку судді. – Деякий час Жеваго планував стати резидентом Великої Британії, але це вже не так».

У Фонду гарантування є право на апеляцію, яку потрібно подати протягом 21 дня. У схожій справі ПриватБанку проти Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова розгляд апеляції в 2018-2019 роках зайняв близько року.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні