Категорія
Новини
Дата

УЗ отримала 450 «Старлінків». До кінця року інтернет обіцяють в усіх поїздах Інтерсіті+

В Україні зараз працюють близько 30 000 терміналів Starlink. Частину з них передали на забезпечення Wi-Fі потягів Інтерсіті, повідомили в Мінцифри. «Укрзалізниця» вже впроваджує технології.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Віцепремʼєр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та голова УЗ Олександр Камишін протестували, як працює інтернет на «Старлінках» під час подорожі. 
  • «Разом із «Укрзалізницею» переконалися, що термінали ефективно працюють і під час руху. Мінцифри вже передала на потреби УЗ 450 «Старлінків». На початку лютого доставимо ще одну партію, щоб українці могли користуватися Wi-Fі під час поїздок», – зауважив Федоров. 
  • За словами Камишіна, до кінця року всі швидкісні поїзди Інтерсіті+ підключать до інтернету через «Старлінк». Це дасть змогу українцям переглядати фільми, надсилати повідомлення чи працювати під час поїздок, наголосив голова УЗ. 
  • Камишін заначив, що середня швидкість інтернету на порт становить 65,7 Мбіт/с, а безперебійний доступ до інтернету вдалося забезпечити на 96,7% маршруту. 
  • «Ми плануємо розпочати процес встановлення обладнання – орієнтуємося на те, щоб до кінця року інтернет через «Старлінк» став доступним для пасажирів всіх поїздів Інтерсіті+», – зазначив голова УЗ.

Контекст

Від початку повномасштабної війни Starlink стали частиною критичної інфраструктури. Завдяки терміналам продовжують працювати лікарні, школи, енергетична та соціальна сфери. Також зі Starlink працівники телекомунікаційної сфери швидко повертають звʼязок на деокуповані території. Окрім цього, значну частину Starlink отримують військові. 

Близько 75% терміналів профінансували міжнародні партнери: уряд Польщі, міністри цифрової трансформації ЄС, агенція USAID. Вони сплачували за самі термінали і платять за послуги звʼязку щомісяця, сказав раніше Федоров в інтервʼю Forbes. Також поставки йшли окремо через Міноборони й від приватних осіб та організацій, зокрема SpaceX Ілона Маска.

Під час блекаутів зріс попит на Starlink і від приватних осіб – українці почали скуповувати термінали супутникового інтернету, щоб мати доступ до мережі навіть без електрики. Щоб вдовольнити ажіотажний попит, уряд скасував мита та ПДВ на ввезення Starlink, а також генераторів та інших товарів для енергонезалежності.

Минулого тижня в Мінцифри повідомили, що Україна отримала від Польщі партію з 8000 терміналів Starlink.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні