Категорія
Новини
Дата

Україна отримала від Польщі партію з 8000 терміналів Starlink

Україна отримала від Польщі партію з 8000 терміналів Starlink. Наразі в Україні праціє близько 30 000 Starlink, які отримали завдяки домовленостям із міжнародними донорами та партнерами, повідомила пресслужба Мінцифри.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Нещодавно ми отримали нову партію від Польщі – 8000 терміналів. Значну частину з них передаємо до «пунктів незламності». Там працюють уже сотні Starlink, щоб українці могли зателефонувати, викликати «швидку» чи працювати під час блекаутів», – зазначив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 
  • За 10 місяців повномасштабної війни вдалося забезпечили майже 30 000 Starlink для України, наголосив він.
  • Федоров подякував премʼєр-міністрові Польщі Матеушу Моравецькому та державному секретарю з цифровізації Польщі Янушу Цешинському за потужну підтримку. А також Національному інституту телекомунікацій та компанії «Орлен».
  • Команда Мінцифри продовжує вести перемовини зі SpaceX та партнерами, щоб Україна отримала ще більше Starlink, зазначили у міністерстві.

Контекст

Від початку повномасштабної війни Starlink стали частиною критичної інфраструктури. Завдяки терміналам продовжують працювати лікарні, школи, енергетична та соціальна сфери. Також зі Starlink працівники телекомунікаційної сфери швидко повертають звʼязок на деокуповані території. Окрім цього, значну частину Starlink отримують військові. 

Близько 75% терміналів профінансували міжнародні партнери: уряд Польщі, міністри цифрової трансформації ЄС, агенція USAID. Вони сплачували за самі термінали і платять за послуги звʼязку щомісяця, сказав раніше Федоров в інтервʼю Forbes. Також поставки йшли окремо через Міноборони й від приватних осіб та організацій, зокрема SpaceX Ілона Маска.

Під час блекаутів зріс попит на Starlink і від приватних осіб – українці почали скуповувати термінали супутникового інтернету, щоб мати доступ до мережі навіть без електрики. Щоб вдовольнити ажіотажний попит, уряд скасував мита та ПДВ на ввезення Starlink, а також генераторів та інших товарів для енергонезалежності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні