Категорія
Новини
Дата

В АРМА пояснили, чому не ведуть окремий облік російських і білоруських активів

АРМА не має жодних повноважень визначати належність будь-якого активу бенефіціарному власнику. Агентство працює з активами, а не їхніми власниками, останніми займаються виключно правоохоронні органи в межах кримінальних справ. Про це йдеться в розʼясненні АРМА щодо заяв про відсутність звітів щодо управління російськими та білоруськими активами.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Номінація активів російськими чи білоруськими – не гра слів і припущень, це мають бути юридично встановлені факти, вичерпна інформація, яка відсутня в АРМА, як і компетенція визначати такі факти», – заявляють в АРМА.
  • Там наголосили, що якби агентство навіть гіпотетично взялося за формування відповідного переліку на основі наявної в судових ухвалах інформації, подібний «реєстр» був би неповним, неточним та юридично нікчемним.
  • Що стосується пресрелізів АРМА про заходи управління російськими активами, така інформація подається в конкретних випадках виключно на основі даних, які публічно озвучують правоохоронні органи.
  • В АРМА також зазначили, що відновлення публічного доступу до Реєстру арештованих активів (наступного тижня планується запуск у промислову експлуатацію), який наразі обмежений постановою уряду на період дії воєнного стану, жодним чином не вирішить проблему. «Технічно маркувати російські активи у реєстрі не складно, однак це можливо лише тоді, коли суд за клопотанням правоохоронців чітко вказуватиме на власника з РФ/РБ.
  • АРМА заявляє, що не має повної інформації про належність арештованих активів росіянам/білорусам і не наділене можливостями й повноваженнями для створення такої інформації. Вказані дані не є публічною інформацією та не можуть бути надані у відповідь на запити, наголосили в агентстві.

Контекст

АРМА відмовилося надати інформацію про перелік російських і білоруських активів, які були арештовані після 24 лютого та передані в управління до АРМА. Про це заявили раніше аналітики Trap Aggressor у звʼязку з відкриттям провадження омбудсменом через приховування інформації про російські активи.

В Trap Aggressor зауважують, що АРМА неодноразово у своїх пресрелізах вказувало саме на російську приналежність отриманих активів. Зокрема, у листопаді АРМА ​​повідомило про відбір управителя для активів «Вінницяпобутхім», кінцевим бенефіціарним власником якого є російська компанія.

Однак агентство не звітує перед суспільством, скільки конкретно коштів отримав бюджет протягом 2022 року від управління російськими активами та хто саме керує цими активами. Через це неможливо оцінити ефективність АРМА, наголошують в Trap Aggressor.

Раніше омбудсмен відкрив на АРМА провадження через приховування інформації про російські активи за зверненням Trap Aggressor.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні