Категорія
Новини
Дата

В ЄС погодили текст угоди про спрощення автоперевезень з Україною. Документ підпишуть до кінця місяця

Єврокомісія погодила текст спеціальної угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом Україна – ЄС. Підписання документа заплановане наприкінці червня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Угода передбачає скасування необхідності отримання дозволів на постійній основі. Це дозволить уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску, наголосив міністр агрополітики Микола Сольський.
  • Україна паралельно працює над розбудовою прикордонної інфраструктури, яка б значно збільшила пропускну спроможність на західних кордонах, зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. За його словами, в рамках проєкту «Відкритий кордон» буде ліквідовано всі вузькі місця на кордоні.

Контекст

Обмежена кількість дозволів на міжнародні перевезення була достатньо критичною проблемою для українських перевізників впродовж останніх пʼяти років. З моменту підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС у 2016 році товарообіг з країнами ЄС зріс майже вдвічі, а кількість вантажоперевезень автотранспортом – на 42%. Водночас кількість дозволів на міжнародні перевезення до окремих країн ЄС скорочувалась. Щорічно це призводило до великих втрат перевізників та економіки загалом.

В умовах війни та блокування портів, обсяг експорту автотранспортом і, як наслідок, потреба у дозволах на міжнародні перевезення за деякими напрямами зросли у декілька разів.

У перший місяць повномасштабного вторгнення Україна домовилася про тимчасове скасування дозволів на вантажні автоперевезення з 12 країнами ЄС (Австрія, Угорщина, Італія, Латвія, Естонія, Болгарія, Німеччина, Данія, Литва, Румунія, Греція та Словаччина).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні