Джорджа Мелоні. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

В Італії на парламентських виборах перемагає коаліція правих партій

Джорджа Мелоні. Фото Getty Images

В Італії на парламентських виборах перемагає коаліція трьох ультраправих партій, вона набрала 43% голосів. Очікується, що лідерка «Братів Італії» Джорджа Мелоні стане премʼєрміністром – першою жінкою на цій посаді, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Її коаліція, до якої також входять «Ліга» на чолі Маттео Сальвіні та «Forza Italia» Сільвіо Берлусконі, набрала близько 43% голосів, згідно з даними громадського мовника RAI. Це дає блоку щонайменше 114 місць у Сенаті, де для більшості потрібно 104 голоси.
  • Наступний італійський уряд зіткнеться з низкою криз, що накладаються одна на одну, оскільки брак енергії, викликаний вторгненням Росії в Україну, підживлює нестримну інфляцію і підриває економічне зростання. Удар по фінансах Італії та перспектива подальшого підвищення процентної ставки Європейським центральним банком збільшили прибутковість 10-річних облігацій Італії до більш ніж 4,3% порівняно з менш ніж 1% у грудні.
  • Як тільки будуть отримані остаточні результати виборів, наступним етапом конституційного процесу стане проведення президентом Серджо Маттареллою консультацій з лідерами партій, перш ніж висунути кандидатуру Мелоні для формування наступного уряду. 
  • Цей процес може тривати кілька тижнів. Новий парламент, який було скорочено до 200 сенаторів та 400 депутатів нижньої палати, вперше збереться 13 жовтня.

Контекст

Мелоні змінить на посаді премʼєра Маріо Драґі, колишнього голову Європейського центрального банку, який під час свого 18-місячного перебування на посту висунув Рим до центру політики ЄС, налагодивши тісні звʼязки з Парижем та Берліном, пише Reuters.

За інформацією Bloomberg, Мелоні набралася досвіду у політиці як ультраправий активіст у 1990-х роках, і її передвиборча кампанія досі відзначена запеклими нападками на Європейський Союз, іммігрантів та ЛГБТ-групи. Але вона також намагалася запевнити виборців та інвесторів, що вона триматиме гігантський борг Італії під контролем і не ставитиме під сумнів зовнішні союзи країни або підтримку України.

Мелоні вийшла із політичної периферії після того, як очолила опозицію адміністрації Маріо Драґі. Видання зауважує, що, у 45-річної жінки мало досвіду управління, і вона обійме посаду в небезпечний для своєї країни момент.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні