Категорія
Новини
Дата

В Кабміні розраховують на реалізацію реформи митниці вже цього року

В Україні необхідно провести структурну реформу митниці, без неї кадрові зміни не будуть ефективними, повідомив в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За словами очільника уряду, для цього слід виконати шість кроків, перший – запровадити спільні пункти пропуску та спільну базу даних з країнами ЄС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Шмигаль зазначив, що для реформування митниці спершу необхідно запровадити спільні пункти пропуску та спільну базу даних із країнами ЄС, зокрема з Польщею. «Коли в базах даних Польщі та України буде однакова інформація, все вирівняється. Корупція з точки зору контрабанди зменшиться на 98%», – вважає премєр. 
  • Другим кроком, вважає голова уряду, має стати диджиталізація всіх процесів та впровадження електронної черги, а третім – ротації на митниці кожні три місяці. «Якщо бригади з Черкас, Полтави, будуть на три місяці їхати на західний кордон, буде складно будувати корупційні схеми», – пояснив він.
  • Далі потрібно буде збільшити кількість пунктів пропуску. «Чим більше пунктів пропуску, тим менше навантаження, менше черг, менша корупція. Ми над цим вже активно працюємо. Вперше за 24 роки Україна відкрила два нових пункти пропуску з Румунією», – додав Шмигаль.
  • П’ятим кроком має стати впровадження ризикоорієнтованого підходу, вважає очільник Кабміну. Шостий крок – встановлення справних сканерів на всіх митних пунктах пропуску. За словами Шмигаля, уряд вже домовився з польськими партнерами про купівлю перших 13 сканерів. 
  • Відповідаючи на питання про можливість проведення реформи цього року, премʼєр сказав: «Це моя мрія, відтоді як я почав обіймати цю посаду. Я буду тиснути, щоб ця реформа була реалізована цього року».
  • Він проінформував про домовленості з президентом Єврокомісії щодо відкриття поетапного доступу до спільних баз даних. 
  • Стосовно закону щодо прозорого конкурсу на очільника митниці, про підготовку якого оголосив профільний комітет Верховної Ради, то, на думку Шмигаля, він «може бути частиною реформи». «Авжеж, треба дивитись, що закладено в цьому законі. Проте нова конкурсна процедура – лише складова реформи, яка не запрацює без структурних змін», – сказав премʼєр. 

Контекст

У 2022 році митниця перерахувала до держбюджету 300,8 млрд грн, що на 56,9% менше від плану.

У січні равоохоронці викрили понад 10 високопосадовців, які нібито причетні до схеми розкрадання коштів на експорті українського зерна. Серед них – заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці. За оцінками СБУ, збитки бюджету становлять 5,2 млрд грн.

1 лютого Кабмін звільнив в.о. голови митниці В’ячеслава Демченка. Він був шостим керівником органу за три роки президентства Володимира Зеленського. Водночас уряд тимчасово поклав виконання обовʼязків голови Державної митної служби на Сергія Звягінцева. Заступника голови Державної митної служби Руслана Черкасського було відсторонено від виконання повноважень та стосовно нього порушено дисциплінарне провадження.

10 лютого у центральному апараті Митної служби та восьми регіональних митницях пройшли обшуки Державного бюро розслідувань (ДБР) та Служби безпеки України (СБУ). За оцінками правоохоронців, щомісячно оборудки на митниці коштували бюджету до 10 млрд грн надходжень. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні