Категорія
Новини
Дата

В Офісі президента хочуть націоналізувати ТРЦ Ocean Plaza, але поки не вирішили як саме

Одному з найкращих ТРЦ Києва Ocean Plaza загрожує націоналізація. Російську частку ТРЦ можуть передати в управління Фонду держмайна або продати, пише Forbes з посиланням на джерела в Офісі президента.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Два керівника столичних ТРЦ на умовах анонімності, а також експерт консалтингової компанії з нерухомості Colliers Ігор Заблоцький вважають, що причина припинення роботи Ocean Plaza – загроза націоналізації. ТРЦ має мажоритарного акціонера – компанію з російським корінням. 
  • Юрист, що консультує Офіс президента, каже, що процес націоналізації йде повільно, оскільки у ТРЦ заплутана структура власності. За його словами, розглядається кілька варіантів. Один з них – передача «російської частки» за рішенням суду в оперативне управління Фонду держмайна, або її продаж. «Йдеться лише про частку російського бізнесу, частина українського активу не підпадає під націоналізацію», – наголошує він. 
  • Ще один варіант – тристороння угода між усіма власниками про продаж компанії. Тоді ТРЦ може купити стратегічний інвестор, розмірковують в ОП. Детальніше про це читайте тут.

Контекст

Повноцінно Ocean Plaza не працює з кінця лютого. Донедавна в ТРЦ працював лише нульовий поверх, де міститься гіпермаркет Ашан, а також кілька магазинів. На днях Ашан заявив, що закриває магазин в Ocean Plaza. У пресслужбі гіпермаркету повідомили, що їх попросила закритися адміністрація Ocean Plaza.

Російська «ТПС Недвижимость» купила Ocean Plaza в 2012 році у забудовника обʼєкта – компаній Василя Хмельницького та Андрія Іванова. Одна з власників російської компанії – Лілія Ротенберг, донька наближеного до Володимира Путіна російського олігарха Аркадія Ротенберга. 

Ocean Plaza не єдиний ТРЦ з російським корінням. На цьому тижні суд арештував майно столичного торгівельного центру «Мармелад» на 1,2 млрд грн. Цим обʼєктом, за даними ЕП, через офшор володіли російські топчиновники, зокрема, голова «Газпрому» Алєксєй Міллєр, основний акціонер банку «Росія» та «особистий банкір Путіна» Юрій Ковальчук і член Госдуми РФ від «Єдиної Росії» Олександр Фокін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні