Категорія
Новини
Дата

В Україні арештували майно громадянина Росії на 1 млрд грн. Ймовірно йдеться про власника ТОВ «Юнігран» Ігоря Наумця

Суд в Україні арештував майно громадянина РФ на 1 млрд грн. Його підозрюють у незаконному видобутку корисних копалин та фінансування тероризму, повідомила пресслужба Офісу генпрокурора. За даними Forbes, йдеться про російського бізнесмена Ігоря Наумця.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними слідства, громадянин РФ організував незаконну діяльність, пов’язану з видобутком корисних копалин в Україні. Його підозрюють в ухиленні від сплати податків і плати за землю та виводі коштів на фінансування тероризму.
  • За клопотанням прокурорів суд ухвалив рішення про накладення арешту на особисте майно російського бізнесмена, майно підконтрольних йому комерційних структур, банківські рахунки та незаконно видобуті корисні копалини загальною вартістю понад 1 млрд грн. 
  • Громадянин РФ незаконно набув право власності на низку спеціалізованих підприємств, а також отримав дозволи на спеціальне користування надрами на території України, заявляє слідство. 
  • Підконтрольні йому структури здійснювали видобуток у промислових масштабах щебню і піску на території Київської та Житомирської областей, зазначають в Офісі генпрокурора.
  • Кошти від реалізації корисних копалин через групу офшорних компаній виводилися та використовувались для його особистого незаконного збагачення. Кошти перераховувалися до РФ, а також на матеріальне забезпечення окупаційних адміністрацій в Криму і псевдореспублік «ДНР/ЛНР», заявляють в Офісі генпрокурора. 
  • Слідство також встановило, що цей громадянин виправдовував та визнавав правомірною збройну агресію РФ проти України, розпочату у 2014 році. Він заперечував тимчасову окупацію частини території нашої держави, глорифікував осіб, які здійснювали збройну агресію. 
  • Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється ДБР за оперативного супроводу СБУ.
  • Правоохоронні органи не називають прізвище росіянина. За даними Forbes, йдеться про бізнесмена Ігоря Наумця, який має громадянство РФ, та його підприємства «Юнігран» і «Будіндустрія-Сервіс ЛТД». 
В Україні арештували майно громадянина Росії на 1 млрд грн. Ймовірно йдеться про власника ТОВ «Юнігран» Ігоря Наумця /Фото 1

Фото: Офіс генерального прокурора

В Україні арештували майно громадянина Росії на 1 млрд грн. Ймовірно йдеться про власника ТОВ «Юнігран» Ігоря Наумця /Фото 2

Фото: Офіс генерального прокурора

В Україні арештували майно громадянина Росії на 1 млрд грн. Ймовірно йдеться про власника ТОВ «Юнігран» Ігоря Наумця /Фото 3

Фото: Офіс генерального прокурора

В Україні арештували майно громадянина Росії на 1 млрд грн. Ймовірно йдеться про власника ТОВ «Юнігран» Ігоря Наумця /Фото 4

Фото: Офіс генерального прокурора

В Україні арештували майно громадянина Росії на 1 млрд грн. Ймовірно йдеться про власника ТОВ «Юнігран» Ігоря Наумця /Фото 5

Фото: Офіс генерального прокурора

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

ТОВ «Юнігран» зареєстроване у с. Гранітне Малинського району на Житомирщині. Компанія називає себе «національним виробником будматеріалів» і пропонує доставку щебня з міст Малин, Пенізевичі, Коростень та з майданчику Видубичі у Києві. Також продає річний митий пісок, тротуарну плитку, гранітну брущатку тощо. 

За даними СБУ, оприлюдненими у ЗМІ, вже після анексії Криму та початку війни на Донбасі, ТОВ «Юнігран», яким через кіпрську Westgrinite Holdings Limited володіє Наумець, здійснювало постачання щебеню до РФ. Причому, якщо в довідці СБУ йшлося про партію у 28 000 т, то на сайті самого «Юніграну» хизувались відвантаженням до країни-агресора 650 000 т копалин.

Він також є бенефіціаром компанії «Будіндустрія-Сервіс ЛТД», яка зареєстрована в столичній промзоні в районі станції метро «Видубичі». Про це йдеться у кримінальній справі стосовно ТОВ «Будіндустрія-Сервіс ЛТД», яке, за даними слідства, завдало державі збитків у розмірі 342 млн грн. 

За даними слідства, ТОВ «Будіндустрія-Сервіс Лтд» здійснює видобуток піску з подальшим його намиванням на правий берег річки Десна в Броварському районі. При цьому жодних ділянок, які призначені для такої діяльності, там немає. Йдеться про фактично вільне використання землі всупереч цільовому призначенню. На користування цими ж 202 з га родовища у «Будіндустрії-Сервісу ЛТД» немає жодних правовстановлюючих документів. Тому про сплату обовʼязкових платежів за користування земельними ділянками під карʼєром та місцями складування піску не йдеться.

На кінець 2021 року ТОВ «Юнігран» мало у власності 24 обʼєкти нерухомості, девʼять земельних ділянок у Київській, Житомирській та Харківській областях та понад 120 транспортних засобів.

За даними інформаційної платформи Opendatabot, сумарна вартість активів підприємств Наумця у 2020 році становила понад 1,5 млрд грн.

Раніше видання «СтопКор» повідомляло, що майно групи компаній «Юнігран» та його фактичного бенефіціара Ігоря Наумця можуть конфіскувати. 25 травня за адресою реєстрації компанії у Малинському районі Житомирської області та за місцем проживання її власника пройшли обшуки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні