Категорія
Новини
Дата

В Україні попри війну відкривається більше нових бізнесів, аніж закривається

Кількість зареєстрованих ФОПів на початок квітня 2023 року сягає майже 2 млн, а компаній – понад 1,2 млн, повідомляє Опендатабот, посилаючись на дані Єдиного державного реєстра. Закриті ФОПи за рік були повністю компенсовані новими відкритими справами. А кількість нових компаній у 5,6 раза перекриває чисельність бізнесів, що закрилися.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Перший рік повномасштабної війни не став рекордним за кількістю закритих справ. За рік закрито 203 921 ФОП. У попередні роки, в середньому, в Україні закривалось 260 000 ФОПів на рік. 
  • Кількість новостворених справ із залишком перекриває чисельність бізнесів, що припинили роботу, зазначає Опендатабот. За той самий період зареєстровано 208 936 нових ФОПів.
  • Кількість нових компаній значно перевищила чисельність закритих справ. За час великої війни було зареєстровано понад 32 000 компаній, а припинили роботу та стали неактивними 5728 бізнесів. 
В Україні попри війну відкривається більше нових бізнесів, аніж закривається /Фото 1

Контекст

Бізнес у квітні позитивно оцінив результати своєї діяльності порівняно з попереднім місяцем уперше з жовтня 2021 року. У квітні індекс очікувань ділової активності НБУ зріс до 51,5 із 49,5 у березні, перетнувши нейтральний рівень (50 пунктів), що свідчить про очікування щодо зростання виробництва. 

Поліпшення ситуації з енергопостачанням, збільшення пропозиції продовольства та пального, поліпшення інфляційних і курсових очікувань, підвищення споживчих настроїв населення позитивно позначилися на очікуваннях підприємств більшості секторів, зазначається в коментарі НБУ.

За даними опитування Європейської Бізнес Асоціації, все більше компаній відновлюють повноцінну діяльність – наразі таких в асоціації 68%. У січні у повному обсязі працювали 54%. З деякими обмеженнями наразі продовжують працювати 31% компаній, а ще 1% – не працюють взагалі.   

Кількість бізнесів, що виплачують заробітні плати співробітникам у повному обсязі, залишається стабільно високою – наразі це 90% опитаних, до того ж 21% роблять авансові та бонусні виплати. До скорочення заробітних плат вдаються 10%, до звільнень – 2%, в неоплачувану відпустку відправляють співробітників 3% компаній.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні