Категорія
Новини
Дата

В Україні відбудеться перший онлайн-аукціон з розподілу квоти підтримки «зеленої» енергетики

1 хв читання

Вперше в Україні ДП «Гарантований покупець» 26 вересня оголосило онлайн-аукціон з розподілу квоти підтримки підприємств, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі. Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • Першим лотом стала додаткова річна квота підтримки для вироблення електроенергії з енергії сонячного випромінювання розміром 11 МВт. 
  • Аукціон запланований на 31 жовтня в електронній торговій системі Прозорро.Продажі.
  • Серед вимог аукціону – СЕС має бути розташована на Лівому березі Дніпра, за винятком територій бойових дій.
  • Аукціон проходитиме на зниження ціни задля зменшення для споживачів вартості «зеленої електроенергії», що виробляється учасниками ринку. 
  • Для участі в аукціоні надається банківська гарантія на користь «ГарПоку» в розмірі €5/кВт потужності обʼєкта електроенергетики або його черги. 
  • Для підписання договору переможець аукціону має надати «ГарПоку» банківську гарантію в розмірі €15/кВт потужності. Винагорода оператора авторизованого електронного майданчика – €0,8/кВт.
  • Завдяки цьому інструменту інвестори отримують довготривалу гарантовану підтримку, що дозволить їм залучити кредитні ресурси, створити робочі місця та нові генеруючі потужності, зазначила перша віцепремʼєрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.
  • Це не єдиний аукціон, будуть ще пілотні аукціони на 88 МВт вітрових електростанцій і 11 МВт для інших видів ВДЕ (біомаса, біогаз, малі ГЕС).

Контекст

У серпні Кабмін визначив на 2024 рік додаткову квоту підтримки виробників «зеленої» енергетики у розмірі 110 МВт, з яких ВЕС – 88 МВт, а СЕС та інші види ВДЕ (біомаса, біогаз, малі ГЕС) – по 11 МВт.

Договір із ДП «ГарПок» про надання послуги за механізмом ринкової премії з переможцем аукціону розрахований на 12 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд