Категорія
Новини
Дата

В Україні розраховуватимуть Індекс цифрової економіки та суспільства. Чому це важливо

Кабмін затвердив перелік показників Індексу цифрової економіки та суспільства (Digital Economy and Society Index, DESI) в Україні, а також порядок збору та обміну даних щодо показників на основі методології ЄС. Включення України до DESI допоможе реалізувати державний потенціал цифрової конкурентоспроможності, йдеться у пресрелізі Мінцифри.

Ключові факти

  • Як пояснили в міністерстві, ухвалене урядом розпорядження дасть змогу відстежувати прогрес країни в напрямі цифрової економіки, а також порівнювати власний шлях із цифровими економіками ЄС.
  • DESI щорічно публікується Єврокомісією й вимірює прогрес держав-членів ЄС у досягненні цілей Програми цифрового десятиліття ЄС до 2030 року.
  • Ключові елементи DESI відповідають цифровим цілям ЄС: безпечна та стійка цифрова інфраструктура, цифрові навички, цифровізація бізнесу та публічних послуг, зазначається у повідомленні Мінцифри.
  • В міністерстві пояснили, що процес включення України до DESI залежить від спроможності регулярно надавати Єврокомісії необхідні статистичні дані, які зібрані відповідно до вимог ЄС. 
  • «Включення України до DESI допоможе реалізувати державний потенціал цифрової конкурентоспроможності, а також сприятиме інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС», – йдеться у коментарі.
  • Протягом шести місяців з дня ухвалення розпорядження Мінцифри має розробити методичні рекомендації складення показників на основі методології ЄС.

Контекст

Digital Economy and Society Index (DESI) – це зведений індекс, який узагальнює відповідні показники з ефективності цифрових технологій в Європі й відстежує еволюцію держав-членів ЄС в галузі цифрової конкурентоспроможності.

DESI охоплює пʼять основних сфер:

  • Звʼязок: ступінь доступу до широкосмугового інтернету та якості його обслуговування.
  • Людський капітал: рівень цифрових навичок населення, а також інвестиції в цифрову освіту.
  • Використання інтернету: поширеність використання інтернету для різних цілей, таких як навчання, робота і спілкування.
  • Інтеграція цифрових технологій: використання цифрових технологій у бізнесі та публічних послугах.
  • Цифрові державні послуги: доступність і якість цифрових державних послуг.

Кожен із цих показників оцінюється за шкалою від 0 до 100, а загальний індекс DESI розраховується як середнє арифметичне з пʼяти показників.

DESI вперше був опублікований у 2014 році. У 2022-му найвищий показник DESI мала Данія (60,2), а найнижчий – Румунія (39,8).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні