Категорія
Новини
Дата

В Україні спростили обіг насіння бавовнику, який використовується у виробництві пороху

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №10427-1 про спрощення обігу насіння бавовнику, повідомив народний депутат Ярослав Железняк. Ця культура використовується у виробництві пороху. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За зконопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» проголосував 291 нардеп.
  • Документ передбачає спрощення процедур ввезення та обігу на території України сортів бавовнику, передусім на період воєнного стану. 
  • Також пропонується спрощення процедури державної реєстрації сорту бавовнику без проведення кваліфікаційної експертизи.

Контекст

Бавовна – головний компонент для виробництва нітроцелюлози, яка використовується у військовій промисловості для виготовлення пороху.

Зараз реєстрація не генетично модифікованого бавовнику займає два–три роки, а реєстрація ГМО-бавовнику заборонена. У Держреєстрі сортів рослин, дозволених для поширення в Україні, містяться відомості лише про три сорти бавовнику.

Україна має стратегічну потребу у бавовні як сировині для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб, заявляв раніше заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький. Зокрема, Мінагрополітики пропонує створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.

Посівна кампанія розпочнеться наприкінці квітня і до кінця року буде перший урожай, повідомив раніше голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Потреба для України у нітроцелюлозі оцінюється у 10 000 т. Для цього необхідно засіяти 30 000 га або площу вдвічі меншу, якщо бавовну вирощувати на зрошуваних землях, зазначав департамент аграрної політики Одеської ОВА.

У світі зараз спостерігається дефіцит пороху. Нещодавно провідні виробники озброєнь, зокрема шведська Saab і німецька Rheinmetall, попередили, що Європа надмірно залежить від бавовняного волокна з Китаю, на який припадає трохи менше половини світової торгівлі, писало видання FT. Найбільшими імпортерами матеріалу є Німеччина, Швеція та Бельгія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні