Категорія
Новини
Дата

Мінагрополітики пропонує створити бавовняний кластер на Одещині

В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну, повідомляє Міністерство аграрної політики. Для цього пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області. Бавовна необхідна для виробництва нітроцелюлози, яку використовують у артилерійських снарядах.

Ключові факти 

  • «В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб», – сказав перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.
  • Зокрема, пропонується створити бавовняний кластер на Одещині.
  • За словами першого заступника міністра, для цього необхідно прийняти відповідний закон, який би дозволив завозити в Україну насіння бавовника для розвитку галузі.

Контекст

Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника в Україні» №10427-1. Документ передбачає спрощення процедур ввезення та обігу на території України сортів бавовнику, передусім на період воєнного стану. Також пропонується спрощення процедури державної реєстрації сорту бавовнику без проведення кваліфікаційної експертизи.

Бавовна є головним компонентом для виробництва нітроцелюлози. Вона використовується у воєнній промисловості для виготовлення пороху та снарядів. У світі зараз спостерігається дефіцит пороху. 

Нещодавно провідні виробники озброєнь, в тому числі шведська Saab і німецька Rheinmetall, попередили, що Європа надмірно залежить від бавовняного волокна з Китаю, на який припадає трохи менше половини світової торгівлі, писало видання Financial Times. Найбільшими імпортерами матеріалу є Німеччина, Швеція та Бельгія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні