Категорія
Новини
Дата

В Україні створили фонд Machinа для інвестицій у малий та середній бізнес

Українські підприємці запускають фонд Machinа, який інвестуватиме в малий та середній бізнес. У фонд вже можна подавати заявки на інвестиції. Про це повідомив один із партнерів фонду Сергій Дідковський, пише AIN.UA.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Розмір фонду складатиме €50-100 млн. Половину цієї суми планують під ранні стадії інвестування, ще половину – на пізні. Повноцінний запуск фонду запланований на кінець 2022-початок 2023 року, пише видання.
  • Основними наповнювачами капіталу фонду мають стати європейські й американські фонди. Їх частка в капіталі Machina складатиме 40-60%, Решта – українські та європейські компанії.
  • Засновники фонду ведуть перемовини з European Investment Fund, European Bank for Reconstruction and Development та International Finance Corporation.
  • Галузі бізнесу, які цікаві фонду: фінтех, освітні технології, технології для сільського господарства, кібербезпека, технології для харчування (фудтех), електронна комерція.
  • Розмір інвестицій для бізнесів на ранній стадії (виручка до €2 млн/рік) складає €200 000-1 млн за 10-40% компанії (оцінка входу – €500 000-1 млн). Для бізнесів на пізніх стадіях, із виручкою €2-20 млн на рік інвестиції складатимуть €1-5 млн за 5-25% компанії (при оцінці в €10-100 млн).
  • Інвестори надаватимуть перевагу софтверному бізнесу. Малий і середній бізнес повинен бути офіційно оформленим і мати «білу» репутацію.

Контекст

Machina – інвестиційний фонд для збільшення потенціалу нової української економіки з орієнтуванням на малий і середній бізнес.

Засновниками фонду є українські бізнесмени: Макс Філіппов (керівний партнер GR Capital – фонд інвестував у Glovo, Deliveroo, Sennder, Wefox, McMakler, Lime, PlanRadar); Влад Ноздрачов (власник бізнес-університету Nextedo та бізнес-школи Superludi); Сергій Дідковський (PR-стратег із фокусом на інновації та банківську сферу).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні