Категорія
Новини
Дата

В Україні тіньова економіка скоротилася до 31% ВВП. Які галузі показали найкращі результати

В Україні рівень тіньової економіки у січні-вересні 2021 року скоротився на 1 в.п. до 31% ВВП. Скорочення «тіні» – ознака адаптації бізнесу до непрогнозованих карантинних обмежень, йдеться у звіті Міністерства економіки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рівень тіньової діяльності скоротився в усіх секторах крім фінансової та страхової діяльності та будівництва. «Тінь» скоротилася завдяки зростанню попиту на продукцію на внутрішньому ринку та сприятливим умовам на зовнішніх.
  • Найсуттєвіше скорочення частки «тіні» у сфері нерухомості (на 14 в.п. до 30%), що серед іншого зумовило скорочення отриманих у секторі збитків та активізації споживання.
  • Рівень тінізації транспортної галузі скоротився зі схожих причин (на 10 в.п. до 44%), у переробній промисловості (на 9 в.п. до 23%) та у добувній (на 8 в.п. до 31%).
  • Ослаблення карантину дозволило сфері оптової та роздрібної торгівлі стати прозорішою на 7 в.п. і зменшити «тінь» до 19%.
  • У будівництві частка залишилася незмінною у 28% через подорожчання будматеріалів.
  • Тіньовий ринок виріс лише у фінансовому секторі – він збільшив частку на 3 в.п. до 30% через зростання збитків сектору на 442% порівняно з відповідним періодом 2020-го (до 22,5 млрд грн у січні-вересні 2021-го).
  • Детінізацію економіки в Україні стримують низький рівень захисту прав власності та інтелектуальної власності, низький рівень ліквідності фондового ринку та захисту прав інвесторів, зазначає міністерство.
  • Крім того, детінізацію стримує недосконалість судової системи країни, корупція та наявність окупованих територій.

Контекст

У 2021 році економіка України почала відновлюватися після кризи, спричиненої світовою пандемією COVID-19, та продовжує розвиватися у 2022-му на тлі надмірного зростання цін на енергоносії та реальності військової загрози з боку РФ.

30 листопада Верховна Рада з третьої спроби ухвалила так званий «ресурсний» закон. Після його ухвалення збільшення ставок податків та зміна правил гри передбачена майже для всіх представників великого бізнесу. Уряд хоче отримати додаткових 15–20 млрд грн надходжень до держбюджету за рік.

Впровадження РРО суттєво вплинуло на показники тіньової економіки: у січні «плюс» 6,3 млрд грн сальдо ПДВ – це 39% рік до року ПДВ, заявляв глава профільного комітету Ради Данило Гетманський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні