Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав закон про мобілізацію

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, про це свідчить картка законопроєкту №10449 на сайті Верховної Ради.

Ключові факти 

  • Згідно з карткою, законопроєкт 16 квітня було направлено до Офісу президента й того самого дня повернуто вже з підписом Зеленського.
  • Закон набуде чинності через місяць після підписання главою держави.

Контекст

7 лютого Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію, «за основу» проголосували 243 народні депутати. 

11 квітня парламент ухвалив документ у другому читанні та у цілому. Документ передбачає нові обовʼязки військовозобовʼязаних та мотиваційні норми, зміни щодо процесів мобілізації, покарання для ухилянтів, базової військової служби, права на відстрочку тощо.

Зокрема, у документі йдеться про скасування строкової служби. Її замінять базовою військовою підготовкою на пʼять місяців, яку потрібно буде проходити до 25 років.

Згідно з законом, усі військовослужбовці отримуватимуть щомісячну винагороду за особливості проходження служби у розмірі 10 000 грн. Передбачаються щомісячні виплати у 70 000 грн тим, хто бере участь у бойових діях «на нулі».

Чоловікам, які ухиляються від мобілізації, обмежать право на керування транспортними засобами. Також у людей, які мають більше одного транспортного засобу, можуть вилучити інші автівки (для потреб армії).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні