Категорія
Новини
Дата

В Україні від мобілізації змогли забронювати через Мінцифри лише тисячу айтівців

1 хв читання

Українські ІТ-компанії змогли забронювати від мобілізації за новою процедурою всього тисячу співробітників через Мінцифри. Про це під час IT Ukraine Legal Conference повідомив Legal-експерт проєктного офісу «Дія City» Дмитро Зінченко, пише DOU. 

Ключові факти

  • Станом на 16 червня 2023 року заброньовано тисяча осіб із 84 IT-підприємств, а понад 90 підприємств – хочуть забронювати хоча б одну особу. Ще 1 100 очікують на відповідь від Генштабу. 
  • 176 підприємств Мінцифри визнало критично важливими. Десять із них не є резидентами «Дія City» – правового та податкового простору для айтівців в Україні. 
  • Орієнтовно 30% заяв від компаній повертають на доопрацювання через абсурдні помилки з їхнього боку, сказав Дмитро Зінченко.

Контекст 

4 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №7687 щодо порядку бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. 

Згідно з документом, бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення. Також законопроєкт дозволяє проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

У січні 2023-го Кабмін оновив правила бронювання працівників від мобілізації. Зокрема, зазначається, що підприємство є резидентом «Дія City». 

Згодом топменеджери IT-бізнесу почали скаржитися на довгоочікувану нову процедуру бронювання працівників. Наприклад, найбільший у країні IT-роботодавець із понад 11 500 українських співробітників подав на розгляд списки за новим порядком ще в лютому. Проте станом на початок квітня результатів і досі не було.

На IT-бізнес, за даними уряду, загалом припадало 11 000 бронювань. Це близько 4% індустрії, яку IT-Ukraine на кінець 2022 року оцінювала в майже 275 000 фахівців. Айтівці не прагнуть отримати бронювання на всіх. Лише для критично важливих працівників. Але й це вдається не всім, сказав Forbes виконавчий директор Асоціації IT-Ukraine Костянтин Васюк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні