Категорія
Новини
Дата

В Україні від мобілізації змогли забронювати через Мінцифри лише тисячу айтівців

Українські ІТ-компанії змогли забронювати від мобілізації за новою процедурою всього тисячу співробітників через Мінцифри. Про це під час IT Ukraine Legal Conference повідомив Legal-експерт проєктного офісу «Дія City» Дмитро Зінченко, пише DOU. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Станом на 16 червня 2023 року заброньовано тисяча осіб із 84 IT-підприємств, а понад 90 підприємств – хочуть забронювати хоча б одну особу. Ще 1 100 очікують на відповідь від Генштабу. 
  • 176 підприємств Мінцифри визнало критично важливими. Десять із них не є резидентами «Дія City» – правового та податкового простору для айтівців в Україні. 
  • Орієнтовно 30% заяв від компаній повертають на доопрацювання через абсурдні помилки з їхнього боку, сказав Дмитро Зінченко.

Контекст 

4 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №7687 щодо порядку бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. 

Згідно з документом, бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення. Також законопроєкт дозволяє проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

У січні 2023-го Кабмін оновив правила бронювання працівників від мобілізації. Зокрема, зазначається, що підприємство є резидентом «Дія City». 

Згодом топменеджери IT-бізнесу почали скаржитися на довгоочікувану нову процедуру бронювання працівників. Наприклад, найбільший у країні IT-роботодавець із понад 11 500 українських співробітників подав на розгляд списки за новим порядком ще в лютому. Проте станом на початок квітня результатів і досі не було.

На IT-бізнес, за даними уряду, загалом припадало 11 000 бронювань. Це близько 4% індустрії, яку IT-Ukraine на кінець 2022 року оцінювала в майже 275 000 фахівців. Айтівці не прагнуть отримати бронювання на всіх. Лише для критично важливих працівників. Але й це вдається не всім, сказав Forbes виконавчий директор Асоціації IT-Ukraine Костянтин Васюк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні