Категорія
Новини
Дата

В Україні виведуть з обігу старі банкноти 5, 10, 20 та 100 грн

1 хв читання

Національний банк України розпочне поступово вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень з 1 січня 2023 року, йдеться в повідомленні регулятора.

Ключові факти

  • Йдеться про банкноти зразків 2003 – 2007 років, тобто попереднього покоління.
  • НБУ планує поступово їх замінити на оновлені грошові знаки. Замість них в обіг надійдуть оновлені банкноти та обігові монети, а саме: обігові монети номіналами 5 та 10 грн зразка 2018 року; банкноти номіналами 20 та 100 грн нового покоління.
  • З початку наступного року НБУ спільно з банками розпочне поступове вилучення з готівкового обігу старих банкнот.
  • Проте вони залишаються дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без обмежень, їх не потрібно буде спеціально обмінювати. 
  • «Головна мета такого рішення – підвищення якості готівки в обігу, поліпшення готівкових розрахунків та їхньої зручності для населення», – кажуть у регуляторі.

Контекст

Рішення про початок поступової заміни в обігу з 2023 року банкнот цих номіналів було ухвалене постановою Національного банку від 4 жовтня.

До 1998 року українські монети виготовляли в Польщі, Словаччині та Великій Британії. Нині Україна здійснює повний цикл виготовлення грошей і на 100% забезпечує свої потреби. Банкнотно-монетний двір НБУ може карбувати 550 розмінних монет за хвилину.

За 26 років свого існування Банкнотно-монетний двір НБУ виготовив 25 млрд гривневих банкнот та 11 млрд монет. За рік Нацбанк може надрукувати майже 2 млрд банкнот, відкарбувати 1,2 млрд обігових монет, 1 млн штук пам’ятних монет із дорогоцінних та недорогоцінних металів та 200 000 орденів, медалей і нагрудних знаків. У 2012 році Монетний двір створив найдорожчу монету у своїй історії. Золота монета була присвячена фінальному турніру чемпіонату Європи з футболу. Її номінал був 500 грн, а вага – 500 г.

Банкнотно-монетний двір більше не виготовляє монети номіналом 1, 2, 5 та 25 коп., а також банкноти номіналом 1, 2, 5 та 10 грн. Незабаром у кожній кишені з’являться монети номіналом 10 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні