Категорія
Новини
Дата

В Україні виведуть з обігу старі банкноти 5, 10, 20 та 100 грн

Національний банк України розпочне поступово вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень з 1 січня 2023 року, йдеться в повідомленні регулятора.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Йдеться про банкноти зразків 2003 – 2007 років, тобто попереднього покоління.
  • НБУ планує поступово їх замінити на оновлені грошові знаки. Замість них в обіг надійдуть оновлені банкноти та обігові монети, а саме: обігові монети номіналами 5 та 10 грн зразка 2018 року; банкноти номіналами 20 та 100 грн нового покоління.
  • З початку наступного року НБУ спільно з банками розпочне поступове вилучення з готівкового обігу старих банкнот.
  • Проте вони залишаються дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без обмежень, їх не потрібно буде спеціально обмінювати. 
  • «Головна мета такого рішення – підвищення якості готівки в обігу, поліпшення готівкових розрахунків та їхньої зручності для населення», – кажуть у регуляторі.

Контекст

Рішення про початок поступової заміни в обігу з 2023 року банкнот цих номіналів було ухвалене постановою Національного банку від 4 жовтня.

До 1998 року українські монети виготовляли в Польщі, Словаччині та Великій Британії. Нині Україна здійснює повний цикл виготовлення грошей і на 100% забезпечує свої потреби. Банкнотно-монетний двір НБУ може карбувати 550 розмінних монет за хвилину.

За 26 років свого існування Банкнотно-монетний двір НБУ виготовив 25 млрд гривневих банкнот та 11 млрд монет. За рік Нацбанк може надрукувати майже 2 млрд банкнот, відкарбувати 1,2 млрд обігових монет, 1 млн штук пам’ятних монет із дорогоцінних та недорогоцінних металів та 200 000 орденів, медалей і нагрудних знаків. У 2012 році Монетний двір створив найдорожчу монету у своїй історії. Золота монета була присвячена фінальному турніру чемпіонату Європи з футболу. Її номінал був 500 грн, а вага – 500 г.

Банкнотно-монетний двір більше не виготовляє монети номіналом 1, 2, 5 та 25 коп., а також банкноти номіналом 1, 2, 5 та 10 грн. Незабаром у кожній кишені з’являться монети номіналом 10 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні