Категорія
Компанії
Дата

В Україні визначено кращі юридичні університети. Хто в лідерах

Асоціація правників України (АПУ) презентувала перший рейтинг правничих шкіл України і планує оновлювати його щорічно. Мета – оцінка рівня якості освіти, стимулювання конкуренції між правничими школами та підвищення поінформованості потенційних роботодавців.

В Україні визначено кращі юридичні університети. Хто в лідерах /Shutterstock

Shutterstock

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Під час визначення рейтингу враховували результати тестування випускників бакалаврату за спеціальністю «Право» із загальної навчальної правничої компетенції та з іноземної мови, привабливість бакалаврських та магістерських програм, а також рівень довіри роботодавців до правничих шкіл.

Утім, методика підрахунку не досконала, зауважив Максим Шевердін, координатор Комісії АПУ з питань удосконалення юридичної освіти, під час презентації рейтингу. «Я розумію, що буде критика, в першу чергу з боку правничих шкіл, – каже він. – Але я прошу кожну з них підійти конструктивно. Ми готові до співпраці».

Головна перевага рейтингу не результат, а методика, зазначає заступник голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій Бутенко. «Існує безліч рейтингів, але головне питання до всіх них: чому місця були розподілені певним чином? У цьому рейтингу все зрозуміло, – каже він. – Об’єктивний рейтинг, а не рекламний рейтинг – це крок до якісної юридичної освіти».

Всього в ньому 59 правничих шкіл. Перше місце посіла Києво-Могилянська академія. Чільну трійку доповнили Київський національний університет ім. Тараса Шевченка та Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого. Умовами рейтингування були наступні параметри: на денній формі навчається сукупно 150 студентів, а також на останньому ЄФВВ не менше 50% студентів подолали порогові бали з права, за умови, що іспит складали не менше 10 осіб.

Загалом в Україні діє 200 закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку правників. Нині за спеціальністю «Право» навчається 57 803 студентів, а за спеціальністю «Міжнародне право» – 3822.

У квітні 2021 року Forbes визначив 100 найкращих факультетів України – по 10 у кожному з 10 основних напрямів освіти, зокрема й у сфері права. Зазначений рейтинг мав дещо інший фокус і оцінював не тільки якість, але й процес навчання, а серед критеріїв були, зокрема, якість матеріально-технічної бази та технічний стан навчальних корпусів та гуртожитків. У рейтингу Forbes перше місце у Інституту Права КНУ ім. Тараса Шевченка, до трійки кращих також увійшли факультет правничих наук Києво-Могилянської академії та юридичний факультет ЛНУ ім. Івана Франка.

Попри суттєві відмінності у меті та методології між двома рейтингами, чотири вищі навчальні заклади потрапили до пʼятірки кращих в обох дослідженнях.

10 кращих правничих шкіл за підрахунком Асоціації правників

Місце Назва вищого навчального закладу Місто Кількість балів
1 Києво-Могилянська Академія
Місто
Київ
Кількість балів
175
2 КНУ ім. Тараса Шевченка
Місто
Київ
Кількість балів
166
3 Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого
Місто
Харків
Кількість балів
158
4 Острозька академія
Місто
Острог
Кількість балів
156
5 ЛНУ ім. Івана Франка
Місто
Львів
Кількість балів
153
6 ХНУ ім. В. Н. Каразіна
Місто
Харків
Кількість балів
149
7 ОНУ ім. І. І. Мечникова
Місто
Одеса
Кількість балів
149
8 КНЕУ ім. Вадима Гетьмана
Місто
Київ
Кількість балів
146
9 Одеська юридична академія
Місто
Одеса
Кількість балів
144
10 ЧНУ імені Юрія Федьковича
Місто
Чернівці
Кількість балів
139

Довідково: Розробка та впровадження рейтингування відбулися за підтримки USAID, ACC, EU Project Pravo-Justice, Асоціації юридичних клінік України, Ліги студентів АПУ, Фундації DEJURE та Forbes Україна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні