Категорія
Новини
Дата

В Україні зібрали майже 26 млн т нового врожаю. По намолоту лідирують Кіровоградщина, Одещина та Дніпропетровщина

1 хв читання

В Україні вже зібрали та намолотили 25,9 млн т зернових та зернобобових культур нового врожаю.14 регіонів уже завершили збирання культур ранньої групи, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства.

Ключові факти

  • Зазначається, що в трійці лідерів по намолоту в понад 2 млн т зерна залишаються Кіровоградщина, Одещина та Дніпропетровщина. Понад 1 млн тонн намолотили 11 областей.
  • Врожай вже зібрали на 6,7 млн га, що становить 60% від посівних площ. 
  • Найбільше намолочено пшениці – 19,2 млн т, ячменю – 5,5 млн т і гороху – 250 200 т.
  • Також продовжується збирання соняшника, сої та ріпаку Збір соняшника проведено на площі 251 400 га, намолочено 392 000 т насіння, сої намолочено 70 900 т, а ріпаку – 3,1 млн т.
  • В Україні розпочався і сезон копання цукрових буряків. Їх вже накопано на площі 820 га, що становить 42 900 т солодких коренів.

Контекст

У 2021 році українські аграрії зібрали 100 млн тонн зернових та олійних культур. Такого не було за всю історію України.

Навесні заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма повідомив, що Україна забезпечена продовольством на два роки та планує зібрати 70% від минулорічного врожаю.

Через війну та окупацію врожаї зернових та овочів в Україні у 2022 році будуть на 40% меншими, ніж торік, а соняшнику – майже вполовину меншими, повідомлялось в інфляційному звіті Національного банку. За оцінками НБУ, близько 30% озимих посівів опинилася на території активних бойових дій або під окупацією. Також на врожаях позначаться труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, у тому числі через знищення посівів, техніки та елеваторів. 

Очікується зниження врожайності більшості культур через зміщення строків унесення або недостатній обсяг добрив та засобів захисту рослин.

Загалом сільськогосподарський сектор України внаслідок війни зазнав збитків на $4-6 млрд, повідомила представниця Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Вікторія Михальчук у липні. Йдеться про інфраструктуру, іригаційне обладнання, сховища, інфраструктуру судноплавства та переробки, теплиці, польові культури, сільськогосподарські тварини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні