Категорія
Новини
Дата

Збитки аграрного сектора України через війну сягають $4-6 млрд – FAO

Сільськогосподарський сектор України внаслідок війни зазнав збитків на $4-6 млрд. Про це повідомила представниця Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Вікторія Михальчук, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Йдеться про інфраструктуру, іригаційне обладнання, сховища, інфраструктуру судноплавства та переробки, теплиці, польові культури, сільськогосподарські тварини.
  • «Зважаючи на райони, які безпосередньо постраждали від війни, лише 61 млн тонн із загальної кількості 75 млн сховищ є фізично доступними. 14% пошкоджено або зруйновано, 10% розміщено на окупованій Росією території», – розповіла Михальчук.
  • З доступних сховищ 35% залишаються наповненими 22 млн тонн зернових та олійних культур, які очікують експорту. «Тобто доступними є лише 65% доступних сховищ», – пояснила представниця FAO.
  • Цього року, за оцінками FAO, Україна очікує зібрати до 51 млн тонн зернових.

Контекст

За прогнозами НБУ, сільське господарство матиме додатковий від’ємний внесок у зміну ВВП у 2022 році. Попри порівняно вдалу весняну посівну та гарний стан озимих зібраний врожай буде суттєво меншим, ніж торік. 

Близько 30% озимих посівів опинилася на території активних бойових дій або під окупацією. Також на врожаях позначаться труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, у тому числі через знищення посівів, техніки та елеваторів, зазначають в Нацбанку.

Непрямі втрати у сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів та здорожчання виробничих факторів оцінюються у $23,3 млрд, підрахували в KSE Institute.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні