Категорія
Новини
Дата

В Україні знову зростає попит на стійкий до блекаутів домашній інтернет – CEO Vodafone

Під час минулорічних російських обстрілів енергетичної інфраструктури попит на стійкий до відключень електрики інтернет із технологією GPON у провайдера Vega зріс у 5–10 разів. За першу половину 2023-го провайдер на 25% перевищив найамбітніші плани. Про це в інтерв’ю Forbes сказала CEO Vodafone Ольга Устинова. 

Ключові факти

  • На вересень 2023-го 70% мережі Vega переключено на технологію GPON – пасивну швидкісну оптичну мережу, що менше залежить від стабільного електроживлення. 
  • Попит на підключення гігабітного інтернету Vega під час минулорічних блекаутів зріс у 5-10 разів. «З літа (2023-го. – Ред.) попит більш-менш стабілізувався, але у вересні кількість заявок знову почала зростати», – каже Устинова. Наразі попит на GPON більший приблизно у 1,5 раза.
  • Більшість абонентів – це ті, хто шукає альтернативу провайдерам, що працюють на старіших технологіях. «Зараз багато хто робить бекапи – підключають одразу кількох провайдерів, щоб мати резерв», – додала Устинова. 
  • За перші шість місяців 2023-го кількість нових абонентів Vega на 25% перевищила плани Vodafone. 
  • Великий попит на GPON очікується вже в жовтні, прогнозує Устинова. 

Контекст

Vodafone купив інтернет-провайдера Vega Ріната Ахметова у 2021-му. Збиткова компанія з 512 млн грн виторгу коштувала $15 млн, стало відомо з фінансової звітності покупця. «Коли ми купили компанію, вона була не дуже великою. Тож ми проінвестували в її розвиток», – сказала Устинова. 

Стратегія Vodafone – отримати частку на ринку фіксованого інтернету, не будуючи мережу з нуля. 

У серпні 2023-го компанія придбала провайдера «Фрінет» за 746 млн грн, йдеться у фінансовому звіті мобільного оператора. «Vodafone Україна» придбала 90,60% у статутному капіталі ТОВ «Фрінет». 

Повну версію розмови читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні