Категорія
Новини
Дата

В Україні знову зростає попит на стійкий до блекаутів домашній інтернет – CEO Vodafone

1 хв читання

Під час минулорічних російських обстрілів енергетичної інфраструктури попит на стійкий до відключень електрики інтернет із технологією GPON у провайдера Vega зріс у 5–10 разів. За першу половину 2023-го провайдер на 25% перевищив найамбітніші плани. Про це в інтерв’ю Forbes сказала CEO Vodafone Ольга Устинова. 

Ключові факти

  • На вересень 2023-го 70% мережі Vega переключено на технологію GPON – пасивну швидкісну оптичну мережу, що менше залежить від стабільного електроживлення. 
  • Попит на підключення гігабітного інтернету Vega під час минулорічних блекаутів зріс у 5-10 разів. «З літа (2023-го. – Ред.) попит більш-менш стабілізувався, але у вересні кількість заявок знову почала зростати», – каже Устинова. Наразі попит на GPON більший приблизно у 1,5 раза.
  • Більшість абонентів – це ті, хто шукає альтернативу провайдерам, що працюють на старіших технологіях. «Зараз багато хто робить бекапи – підключають одразу кількох провайдерів, щоб мати резерв», – додала Устинова. 
  • За перші шість місяців 2023-го кількість нових абонентів Vega на 25% перевищила плани Vodafone. 
  • Великий попит на GPON очікується вже в жовтні, прогнозує Устинова. 

Контекст

Vodafone купив інтернет-провайдера Vega Ріната Ахметова у 2021-му. Збиткова компанія з 512 млн грн виторгу коштувала $15 млн, стало відомо з фінансової звітності покупця. «Коли ми купили компанію, вона була не дуже великою. Тож ми проінвестували в її розвиток», – сказала Устинова. 

Стратегія Vodafone – отримати частку на ринку фіксованого інтернету, не будуючи мережу з нуля. 

У серпні 2023-го компанія придбала провайдера «Фрінет» за 746 млн грн, йдеться у фінансовому звіті мобільного оператора. «Vodafone Україна» придбала 90,60% у статутному капіталі ТОВ «Фрінет». 

Повну версію розмови читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні