Категорія
Новини
Дата

«Vodafone Україна» придбала провайдера «Фрінет» за 746 млн грн

Компанія «Vodafone Україна» придбала провайдера «Фрінет» за 746 млн грн, йдеться у фінансовому звіті мобільного оператора.

Ключові факти

  • «Vodafone Україна» придбала 90,60% у статутному капіталі ТОВ «Фрінет» за 746 млн грн, йдеться у звіті.
  • Відповідний платіж було зроблено 23 серпня, тоді ж було закрито та зареєстровано угоду, зазначила компанія.
  • У «Vodafone Україна» заявили, що придбання ТОВ «Фрінет» є частиною стратегії групи щодо розвитку конвергентних послуг та тарифів.

«Фрінет»

«Фрінет» – заснований у 2008-му всеукраїнський інтернет-провайдер із буремною історією, що працює під брендом «О3». У 2013 році компанія входила до списку найбільших в Україні й посідала дев’яте місце у галузевому рейтингу дослідницької компанії E&C. Тоді ж привабливий актив із 90 000 абонентів у співвласника Ігоря Воронова та низки міноритарних акціонерів викупили брати Олександр і Сергій Буряки

Влітку 2013-го тепер уже колишні власники скандального Брокбізнесбанку збільшили статутний фонд «Фрінета» на $31 млн, отримавши 95% компанії. $26 млн із цієї суми пішли на погашення кредитного боргу в їхньому ж банку. Решту нові власники розраховували влити у розвиток бізнесу, цитує одного з братів виданню «Економічна правда». У перспективі двох-трьох років бізнесмени планували виростити провайдера на 300 000-400 000 абонентів.

Прогноз не справдився. У 2021 році Буряки вибули з сотні найбагатших українців. У 2020-му Forbes оцінював їхні активи у $100 млн, основний – агрохолдинг «Сварог Вест Груп». «Фрінет» на момент закриття угоди мав понад 163 000 абонентів у столиці та дев’яти областях України. Виторг компанії у 2022 році становив 313 млн грн, чистий прибуток – 54 млн грн, свідчать дані Opendatabot.

Контекст

У травні цього року Антимонопольний комітет дозволив «Vodafone Україна» придбати частку в ТОВ «Фрінет», заявляв АМКУ. Тож після угоди сукупні частки учасників концентрації на регіональних ринках не перевищуватимуть 15–21%.

Під час розгляду заяви було встановлено, що ці ринки є висококонкурентними. Основними конкурентами «ВФ Україна» є компанії Ukrtelecom, Vega, Kyivstar, Fregat, Lanet, Triolan, Homenet, Goodnet, Prosto, IT-Invest, Darkwood, RedLine та ін.

АМКУ вважає, що заявлена концентрація не призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України.

23 серпня мобільний оператор «Vodafone Україна» повідомив про завершення придбання компанії «Фрінет», яка надає послуги фіксованого доступу до мережі інтернет під брендом «О3». 

«Фрінет» – ще один крок у рамках нашої стратегії розвитку фіксованого зв’язку в Україні, – йдеться у письмовому коментарі для Forbes Устинової. – Як саме придбання нового активу змінить позиції Vodafone на ринку, побачимо у цифрах наступного звітного періоду».

Співрозмовник Forbes оцінював суму угоди у близько $15 млн. Більше про цю угоду читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні