Категорія
Новини
Дата

В Україні звільнять усіх обласних воєнкомів. Зеленський ввів у дію рішення РНБО

Президент України Володимир Зеленський 17 серпня ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про звільнення керівників обласних ТЦК і призначення на їхнє місце бойових офіцерів. Відповідний указ опублікований на сайті Офісу президента.

Ключові факти

  • Президент увів у дію рішення РНБО від 11 серпня 2023 року «Про результати перевірки територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Збройних Сил України».
  • Згідно з рішенням від 11 серпня, РНБО рекомендувала головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному припинити ротації керівників обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки ЗСУ й за рекомендаціями командувачів призначати на ці посади офіцерів, які беруть участь у бойових діях, після їхньої перевірки СБУ.
  • Контроль за виконанням рішення РНБО покладено на Секретаря Ради Олексія Данілова. 
  • Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Контекст

Після скандалу з розслідуванням про колишнього воєнкома Одеської області Євгена Борисова, якого підозрюють у незаконному збагаченні на 188 млн грн, президент Зеленський заявив про необхідність перевірок ТЦК і попередив про відповідальність.

11 серпня президент анонсував звільнення усіх обласних воєнкомів і заміну їх бойовими офіцерами. Тоді ж відбулося засідання РНБО за підсумками перевірки військкоматів в Україні за участі президента.

За його підсумками Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному доручили звільнити всіх обласних воєнкомів і замінити їх бойовими офіцерами після перевірок СБУ.

Зеленський тоді повідомив, що за підсумками перевірок щодо посадових осіб військкоматів розпочато 11 кримінальних проваджень, є 33 підозри. За його словами, зловживання зафіксовано у різних областях: Донецька, Полтавська, Вінницька, Одеська, Київська, Львівська.

«Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна й чому цинізм і хабарництво під час війни – це державна зрада. Воїни, які пройшли фронт або не можуть бути в окопах, бо втратили здоров’я, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність і не мають цинізму, – саме їм можна довірити цю систему комплектування», – зазначив Зеленський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні