Категорія
Новини
Дата

В «Укравтодорі» розповіли, як ремонтуватимуть дороги в 2023 році 

У 2023 році бюджет Державного дорожнього фонду становитиме близько 70 млрд грн. Ці гроші підуть на відновлення мостів та доріг в постраждалих від бойових дій регіонах, інші проєкти заморожені на час війни, йдеться в матеріалі Forbes.   

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «На час війни всі проєкти з нового будівництва заморожені», – каже заступник голови «Укравтодору» Андрій Івко. Масштабних ремонтів доріг у регіонах, які не постраждали від бойових дій, за його словами, не варто очікувати.
  • Агентство продовжить відновлювати зруйновану російськими військовими інфраструктуру. Серед пріоритетів – капітальний ремонт мостів і критично важливих доріг.
  • Через війну на кінець вересня в Україні зруйновано 322 мости та 25 000 км автомобільних доріг, каже Івко. «Відновлення всієї зруйнованої інфраструктури потребуватиме мінімум чотири роки, та 970 млрд грн», – каже він.  
  • На кінець вересня «Укравтодор» побудував 54 тимчасових переправи (понтонні мости, насипи) замість знищених мостів, розчищено 1162 км доріг. «План до кінця року залежить від того, скільки територій ще звільнять наші військові», – каже Івко.

Контекст 

21 вересня Верховна Рада ухвалила закон, який частково повертає акцизний податок на пальне у розмірі: бензин – €100 за 1000 л; дизель – €100 за 1000 л; газ – €52 за 1000 л.

Зібрані кошти уряд збирається направити на ремонт і будівництво доріг, які майже припинились після повномасштабного вторгнення Росії.

До війни акциз на нафтопродукти забезпечував майже 90% дорожнього фонду. В березні Рада скасувала акциз, залишивши фонд без джерел фінансування. 

Акцизи, за розрахунками заступника міністра фінансів України Олександра Кави, принесуть у дорожній фонд 2023 року близько 70 млрд грн. З них 57 млрд грн підуть безпосередньо на дороги, все решта – на погашення боргів. 

У 2021 році витрати на дорожні роботи становили 132 млрд грн. У межах президентського проєкту «Велике будівництво» позаминулого року відремонтували 7288 км доріг. Середня вартість 1 км – 20,7 млн грн. 

За 57 млрд грн у 2021 році можна було відремонтувати 2750 км доріг. У 2023-му – значно менше, оскільки собівартість дорожніх робіт зросла приблизно на 50%, каже власник компанії «Автострада» Максим Шкіль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні