Категорія
Новини
Дата

Справа про незаконне збагачення. ВАКС обрав запобіжний захід для голови АМКУ Кириленка у вигляді застави у 30 млн грн

1 хв читання

Павло Кириленко /Getty Images

Павло Кириленко Фото Getty Images

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід підозрюваному в незаконному збагаченні голові Антимонопольного комітету України (АМКУ) Павлу Кириленку у вигляді застави у 30 млн грн і процесуальних зобовʼязань. Про це повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

АМКУ посідає важливе місце у владній вертикалі. Комітет може розглядати як справи компаній бізнесменів із рейтингу найбагатших Forbes, так і кейси середнього та малого бізнесу.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Суд відмовив у задоволенні клопотання детективів НАБУ, погодженого прокурором САП, та обрав запобіжний захід щодо Кириленка у вигляді застави в розмірі 30 млн грн.
  • Також на підозрюваного покладено процесуальні зобовʼязання. 
  • Водночас САП планує оскаржити це рішення суду в апеляційному порядку до Апеляційної палати ВАКС, йдеться у повідомленні.

Контекст

14 серпня САП і НАБУ повідомили голові АМКУ Кириленку про підозру в незаконному збагаченні на 56,2 млн грн і декларуванні недостовірної інформації.

За версією слідства, у 2020–2023 роках чиновник, обіймаючи посаду керівника обласної державної адміністрації, набув 21 об’єкт нерухомого майна та люксовий автомобіль шляхом реєстрації права власності на родичів своєї дружини. 

Серед набутого посадовцем майна: сім квартир у містах Києві та Ужгороді загальною площею 688,5 кв. м; будинок на понад 220 кв. м і дві земельні ділянки під Києвом; два гаражних бокси; шість машиномісць; три нежитлових приміщення загальною площею понад 190 кв. м та автомобіль ВМW Х3.

Загальна вартість активів становить 61,7 млн грн. За даними САП, законні доходи чиновника та членів його родини не дозволяли здійснити таких покупок.

Прокурори стверджують, що для приховання факту незаконного збагачення посадовець не зазначив відомості про набуте майно в деклараціях за 2020, 2021, 2022 і 2023 роки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд