Категорія
Новини
Дата

ВАКС взяв під варту трьох фігурантів справи про корупцію у філії «Укрзалізниці»

Вищий антикорупційний суд узяв під варту колишнього заступника директора філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» Олексія Онисимюка, пише журналіст Олег Новіков. Також суд заарештував і двох осіб, які підозрюються у наданні неправомірної вигоди, один з них директор ТОВ «Обрій події» Ігор Бутанов.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, Онисимюку визначили 13,42 млн грн застави як альтернативу, Бутанову – 30 млн грн, а останньому підозрюваному – 26,84 млн грн.
  • У межах цієї справи 30 травня проводилися слідчі дії в приміщенні «Укрзалізниці» та в керівництва компанії.
  • Раніше в УЗ повідомили, що минулого тижня НАБУ та САП затримали одного з заступників керівника закупівельного підрозділу УЗ та провели обшуки. Зазначається, що він підозрюється в отриманні неправомірної вигоди за сприяння в укладенні договорів з «потрібними постачальниками» для потреб залізниці.
  • Згідно із інформацією УЗ, за це він отримав новий автомобіль Toyota Camry, придбаний в автосалоні за 1,55 млн грн. «Інформацію про можливі зловживання з боку зазначеного посадовця до правоохоронців, у тому числі і НАБУ, Укрзалізниця передала ще у квітні 2023 року», – повідомляли у пресслужбі «Укрзалізниці». 

Контекст

22 травня НАБУ провело слідчі дії в директора з економічної та інформаційної безпеки УЗ Едуарда Кріцина, пише ZN.UA. Посадовець контролює напрямок, який має стосунок до всіх тендерів акціонерного товариства – службу внутрішньої безпеки УЗ.

За попереднім місцем служби в СБУ Едуард Кріцин був повʼязаний з Артемом Шилом, наближеним до заступника керівника ОП Олега Татарова, пише видання. Зокрема, Шило був позаштатним радником Офісу президента.

Як зазначає ZN.UA, свого часу Шила почали називати «смотрящим» за залізницею, зокрема, тому що після звільнення з СБУ в 2021 році Кріцин став директором з економічної та інформаційної безпеки УЗ. У травні НАБУ і САП повідомили, що викрили схему отримання хабаря посадовцем «Укрзалізниці» за сприяння в укладенні договорів із «потрібними постачальниками» для потреб залізниці. За свої «послуги» він отримав новий автомобіль Toyota Camry, придбаний за 1,55 млн грн.

В УЗ підтвердили, що нещодавні обшуки повʼязані із закупівлями для потреб галузі в рамках розслідування щодо з діяльності філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця». Голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко заявив, що особисто надав усі розʼяснення НАБУ, щодо можливих зловживань у закупівлях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні