Категорія
Новини
Дата

НАБУ проводить обшуки у керівництва «Укрзалізниці». Що про це відомо

Слідчі Національного антикорупційного бюро (НАБУ) проводили обшуки в «Укрзалізниці», голова правління Євген Лященко особисто надав усі розʼяснення НАБУ, щодо можливих зловживань у закупівлях, повідомляє пресслужба УЗ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раніше УП та ZN.UA із посиланням на джерела в правоохоронних органах писали, що слідчі дії проходять у керівництва УЗ, вони повʼязані із можливими схемами при тендерних закупівлях «Укрзалізниці». 
  • Оновлено. В УЗ підтвердили, що обшуки повʼязані із закупівлями для потреб галузі в рамках розслідування щодо з діяльності філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця».
  • Голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко заявив, що сьогодні особисто надав усі розʼяснення НАБУ, щодо можливих зловживань у закупівлях.
  • «Хоча перевірки закупівель проводяться за той період, коли вони не входили до зони моєї відповідальності. Ми відкриті до будь-яких перевірок, готові сприяти слідчим діям та підтримувати прозоре і неупереджене розслідування всіх можливих зловживань у компанії», – зазначив він.
  • В компанії нагадали, що минулого тижня НАБУ та САП затримали одного з заступників керівника закупівельного підрозділу УЗ та провели обшуки. Зазначається, що він підозрюється в отриманні неправомірної вигоди за сприяння в укладенні договорів з «потрібними постачальниками» для потреб залізниці.
  • За це він отримав новий автомобіль Toyota Camry, придбаний в автосалоні за 1,55 млн грн. «Інформацію про можливі зловживання з боку зазначеного посадовця до правоохоронців, у тому числі і НАБУ, Укрзалізниця передала ще у квітні 2023 року», – сказано у повідомленні пресслужби. 

Контекст

22 травня НАБУ провело слідчі дії в директора з економічної та інформаційної безпеки УЗ Едуарда Кріцина, пише ZN.UA. Посадовець контролює напрямок, який має стосунок до всіх тендерів акціонерного товариства – службу внутрішньої безпеки УЗ.

За попереднім місцем служби в СБУ Едуард Кріцин був повʼязаний з Артемом Шилом, наближеним до заступника керівника ОП Олега Татарова, пише видання. Зокрема, Шило був позаштатним радником Офісу президента.

Як зазначає ZN.UA, свого часу Шила почали називати «смотрящим» за залізницею, зокрема, тому що після звільнення з СБУ в 2021 році Кріцин став директором з економічної та інформаційної безпеки УЗ.

У травні НАБУ і САП повідомили, що викрили схему отримання хабаря посадовцем «Укрзалізниці» за сприяння в укладенні договорів із «потрібними постачальниками» для потреб залізниці. За свої «послуги» він отримав новий автомобіль Toyota Camry, придбаний за 1,55 млн грн.

У березні цього року УЗ очолив Євген Лященко. До цього він обіймав посаду члена правління УЗ та відповідав за фінансовий блок питань у компанії. Віцепремʼєр Олександр Кубраков під час представлення Лященка колективу УЗ, наголосив, що за останній рік за безпосередньої його участі запровадили низку революційних змін на залізниці. Зокрема, йдеться про перехід на прямі контакти з виробниками енергоресурсів, завдяки чому вдалося «заощадити для держави мільярди гривень», та перенесення виплат за двома випусками єврооблігацій на загальну суму $895 млн.

27 лютого голова правління УЗ Олександр Камишін подав у відставку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні