Категорія
Новини
Дата

В Україні вперше приватизували порт. «Усть-Дунайськ» офіційно перейшов новому власнику

Морський порт «Усть-Дунайськ» офіційно перейшов до нового власника – ТОВ «Еліксир Україна», повідомила пресслужба Фонду державного майна. Це перший в історії незалежності України приватизований порт. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Порт «Усть-Дунайськ» на Одещині, проданий ФДМУ в січні 2023 року, офіційно перейшов до нового власника. 24 серпня переможець аукціону, ТОВ «Еліксир Україна», та Фонд державного майна підписали акт прийому-передачі майнового комплексу порту.
  • 1 серпня новий власник та Адміністрація морських портів підписали меморандум щодо умов перебування на території порту інших компаній. Також вони домовились про створення умов для залучення інвестицій у розвиток інфраструктури порту. 
  • У довгостроковій перспективі компанія хоче побудувати зерновий елеватор на 50 000 т і об’єднати водними шляхами річки Дунай і Дніпро, додали у ФДМУ.
  • Це перший порт, приватизований у системі «Прозорро.Продажі». Актив складається складається з трьох частин – самого порту у м. Вилкове Одеської області, портопункту «Кілія» в однойменному місті і бази обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш. 

Контекст

У ході січневого акціону вартість «Усть-Дунайська» зросла більш ніж утричі – з 60 млн грн стартової ціни до 201 млн грн переможної. За право приватизації порту в торгах змагалися вісім учасників. Переможцем конкурсу стало ТОВ «Еліксир Україна» із Вінниці.

Комапанія-переможець займається оптовою торгівлею хімічними продуктами, а також сільським господарством – обробленням насіння, торгівлею зерном. Власник і директор компанії – Валерій Віхренко, який також володіє агрокомпанією «Вімексім». У 2021-му «Еліксир» отримала 53,7 млн грн чистого прибутку за виручки 825 млн грн. Компанія імпортує добрива із сербського заводу Elixir Zorka. 

Упродовж 2022 року «Усть-Дунайськ» отримав майже 3,2 млн грн чистого прибутку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні