Категорія
Новини
Дата

В Україні вперше приватизували порт. «Усть-Дунайськ» офіційно перейшов новому власнику

1 хв читання

Морський порт «Усть-Дунайськ» офіційно перейшов до нового власника – ТОВ «Еліксир Україна», повідомила пресслужба Фонду державного майна. Це перший в історії незалежності України приватизований порт. 

Ключові факти

  • Порт «Усть-Дунайськ» на Одещині, проданий ФДМУ в січні 2023 року, офіційно перейшов до нового власника. 24 серпня переможець аукціону, ТОВ «Еліксир Україна», та Фонд державного майна підписали акт прийому-передачі майнового комплексу порту.
  • 1 серпня новий власник та Адміністрація морських портів підписали меморандум щодо умов перебування на території порту інших компаній. Також вони домовились про створення умов для залучення інвестицій у розвиток інфраструктури порту. 
  • У довгостроковій перспективі компанія хоче побудувати зерновий елеватор на 50 000 т і об’єднати водними шляхами річки Дунай і Дніпро, додали у ФДМУ.
  • Це перший порт, приватизований у системі «Прозорро.Продажі». Актив складається складається з трьох частин – самого порту у м. Вилкове Одеської області, портопункту «Кілія» в однойменному місті і бази обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш. 

Контекст

У ході січневого акціону вартість «Усть-Дунайська» зросла більш ніж утричі – з 60 млн грн стартової ціни до 201 млн грн переможної. За право приватизації порту в торгах змагалися вісім учасників. Переможцем конкурсу стало ТОВ «Еліксир Україна» із Вінниці.

Комапанія-переможець займається оптовою торгівлею хімічними продуктами, а також сільським господарством – обробленням насіння, торгівлею зерном. Власник і директор компанії – Валерій Віхренко, який також володіє агрокомпанією «Вімексім». У 2021-му «Еліксир» отримала 53,7 млн грн чистого прибутку за виручки 825 млн грн. Компанія імпортує добрива із сербського заводу Elixir Zorka. 

Упродовж 2022 року «Усть-Дунайськ» отримав майже 3,2 млн грн чистого прибутку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні